Business Internaţional

Ritmul de crestere al economiei est-europene, ceva mai lent

14.11.2005, 14:52 7

Din momentul in care Otto de Jager a pus bazele companiei de mobila Sibex in apropiere de orasul ceh Pribram cu opt ani in urma, vanzarile de paturi, birouri si scaune din lemn de pin au crescut cu 60%, pana la 80% pe an, pana la aproximativ 200.000 de unitati anual.

Acum, compania lui Jager si restul Europei se confrunta cu o oarecare incetinire a ritmului de crestere, arata Wall Street Journal.

Ritmul vanzarilor Sibex a incetinit, pana la 10% pe an in 2004. Jager vorbeste despre competitia mai stransa din partea altor companii din Cehia si de declinul sectorului constructiei de locuinte inregistrat de Marea Britanie si Germania.

"Cu mai putine locuinte de amenajat, oamenii nu mai au nevoie de la fel de multa mobila", spune el, adaugand ca cererea slaba din partea Europei Occidentale nu este suficienta pentru a sustine toate tarile est-europene ce incearca sa-si vanda produsele aici.

Europa de Est incepe sa se confrunte cu unele probleme. In timp ce cele opt tari ce au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004 inca mai inregistreaza o rata de crestere de 4% pe an, ritmul exporturilor avand drept destinatie cele 12 tari membre ale UE este mai lent, iar PIB-ul tarilor ce au adoptat moneda unica europeana este asteptat sa creasca cu numai 1,2% in acest an.

Costurile ridicate legate de petrol si tensiunile in crestere in relatiile cu Rusia ameninta sa alimenteze inflatia. Intre timp, finantele publice resimt povara slabei cereri interne si a fragilitatii guvernelor, guvernele fiind obligate sa amane adoptarea monedei euro si companiile sa-si redirectioneze exporturile din Europa de Vest catre restul lumi.

"Nu este, clar, o perioada foarte buna," spune Lorenzo Codogno, economist in cadrul Bank of America din Londra.

Bineinteles, noile membre ale UE nu sunt un monolit. Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si tarile baltice sunt in cea mai buna forma, rata de crestere a acestora ramanand mult deasupra nivelului de 5%. Cresterea PIB va fi mai lenta in acest an, insa, in Polonia, pana la 4,3% de la 5,3%, si in Ungaria, de la 4,2% la 3,45.

Una din probleme este declinul continuu al pietelor interne ale tarilor est-europene, cat si ale tarilor invecinate, din Vest. Salariile, in Polonia, scad de noua luni consecutive, iar rata somajului cu care se confrunta aceasta tara, de 18%, nu da semne de redresare. Nivelul scazut al cererii interne reprezinta o problema cu care se confrunta intregul bloc ex-sovietic.

"In Europa Occidentala, oamenii mananca in mod regulat la restaurant. Aici nu se intampla asa ceva", spune Peter Vali, ce detine Corner Kft, un restaurant din Budapesta.

Nesiguranta politica vine sa completeze lipsa de incredere. Polonezii au ales o coalitie parlamentara conservatoare in septembrie, insa pe 23 octombrie au votat pentru nationalistul Lech Kaczinski, in defavoarea candidatului pro-occidental Donald Tuck. Cehia, Slovacia si Ungaria, toate organizeaza alegeri in urmatoarele 18 luni. Acestea vor sustine in continuare probabil aceleasi slabe guverne de coalitie ce nu au reusit pana acum sa controleze cresterea costurilor legate de serviciile de sanatate si pensii.

Finantele publice reprezinta o problema comuna. Desi sunt asteptate cheltuieli suplimentare, in contextul in care tarile subdezvoltate incearca sa prinda din urma Occidentul, in intreaga regiune deficitele cresc cu mult peste nivelul de 3% din PIB, limita ce trebuie respectata in vederea adoptarii monedei europene. Investitorii straini sunt frustrati de cheltuielile prea mari, in special in Polonia, si cu atat mai mult in Ungaria, unde deficitul ar putea atinge 7% din PIB in acest an. Comisia Europeana a respins incercarile Budapestei de a reduce deficitul prin includerea veniturilor rezultate in urma vanzarii companiei publice din domeniul autostrazilor.

"Guvernul ungar nu abordeaza aspectele esentiale legate de deficit", spune Ivailo Vesselinov, economist est-european in cadrul bancii de investitii Dresdner Kleinwort Waserstein din Londra.

In loc sa adopte moneda euro in 2008, asa cum planuise initial, guvernul ungar admite acum ca se asteapta sa atinga acest obiectiv in 2013, cel mai devreme.

In regiunea tarilor baltice, economiile sunt amenintate de spectrul unui inamic mai vechi: Rusia. Liderii rusi iau acum in discutie anularea discounturilor la preturile la petrol oferite fostelor republici sovietice. In cazul in care se va intampla acest lucru, preturile la energie vor creste cu 10% in regiunea baltica, alimentand inflatia si amanand adoptarea monedei euro, conform lui Maris Lauri, economist in cadrul Hansabank din Estonia. Pentru a putea adopta moneda euro, tarile trebuie sa-si reduca rata inflatiei pana la mai putin de 2% pana in momentul in care depun o cerere in acest sens. Din randul noilor membre ale UE, numai Cehia, cu 1,9%, s-ar afla in aceasta situatie.

Intreprinzatorii cehi reactioneaza la aceste presiuni prin incercarea de a-si diversifica exporturile si nu prin a se baza pe vanzarea de produse catre tarile membre ale UE. In ultimul deceniu, Jiri Berlinger a pus bazele a doua companii de la zero. Din moment ce sunt din ce in ce mai putine oportunitati de afaceri aici, iar competitia devine foarte dura, acesta intentioneaza sa vanda mai mult in Asia, Africa si Rusia.

Situatia exporturilor Cehiei este "excelenta, desi numarul total al companiilor ce vand in Europa Occidentala a explodat, ceea ce inseamna ca unele companii vor avea probleme", spune Jeff Gable, economist in cadrul BarclaysÕ Capital din Londra. De asemenea, adauga acesta, companiile isi sporesc capacitatea fabricilor pentru a face fata cresterii pietei exporturilor. In contextul unor asteptari sporite, se vor inregistra esecuri, explica acesta.

Jager, producatorul de mobila, incearca o noua strategie: orientarea catre productia de mobila mai eleganta, moderna, mai scumpa, si incearca sa gaseasca metode de a o oferi retailerilor occidentali la preturi mai mici. Chiar si acum insa acesta intalneste obstacole majore, in special din partea companiilor chineze cu forta ieftina de munca. "Ne vom descurca, dar nu va mai fi ca inainte", arata Jager.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO