Business Internaţional

Rivalii stau la pândă să „devoreze“ BP

12.07.2010, 23:12 25

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) sepregăteşte să prezinte o strategie defensivă, în valoare de 40 demiliarde de dolari, după ce au apărut zvonuri potrivit căroracompaniile americane în frunte cu Exxon au primit undă verde dinpartea autorităţilor de la Washington pentru a putea prelua saufuziona cu producătorul britanic, scrie The Telegraph.
Cea mai importantă companie care pare a da târcoale BP esteExxonMobil, iar o fuziune între cei doi producători ar crea un grupcu o valoare de piaţă de aproape 400 mld. dolari.
O posibilă ofertă din partea companiei Chevron este considerată afi fost aprobată de asemenea de autorităţile americane, în timp cegigantul petrolier chinez PetroChina ar fi anunţat că ar vrea orelaţie mai apropiată cu BP.
Strategia defensivă a celor de la BP se bazează pe speranţa căproducătorul britanic va reuşi să iasă din scandalul provocat dedeversarea de petrol din Golful Mexic, care a generat o prăbuşire aacţiunilor sale.
Compania este aşteptată să anunţe, în cadrul raportului privindsituaţia financiară din trimestrul al doilea, că va dubla valoareaactivelor pe care la va vinde, pentru a putea acoperi pierderilegenerate de pata de petrol din Golful Mexic.
Astfel, BP este aşteptată să vândă active de până la 20 de miliardede dolari, printre acestea numărându-se câmpul petrolifer PrudhoeBay, participaţia de 60% în cadrul companiei argentiniene PanAmerican Energy, precum şi activele din Vietnam, Columbia şiVenezuela.
Costurile provocate de dezastrul din Golful Mexic au depăşit deja3,5 mld. dolari, iar BP a oferit o parte din activele sale dreptgaranţie pentru guvernul american, până în momentul în care vareuşi să pună la punct fondul de compensare în valoare de 20 mld.dolari.
Înainte de accidentul din Golful Mexic, BP era cea mai marecompanie britanică din punctul de vedere al capitalizării, având ovaloare de piaţă de 180 de miliarde de dolari. Acum, BP maivalorează puţin peste 100 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO