Business Internaţional

România dă piept cu Brazilia, nu doar cu un gigant al fotbalului, ci şi cu unul economic

România dă piept cu Brazilia, nu doar cu un gigant al fotbalului, ci şi cu unul economic

Autor: Alexandru Matei

06.06.2011, 23:47 7185

Brazilia este cea de-a şaptea mare eco­nomie a lumii. Echipa lornaţională este a treia cea mai valoroasă din fotbalul mondial.România este pe locul 48 în lume la capitolul economie şi pe 35după valoarea fotbaliştilor.

Lotul Braziliei, pe care România o întâlneşte în această noapte,valorează 388,5 mil. euro, fiind al treilea cel mai valoros dinlume după cel al Spaniei şi cel al Franţei, conform datelorTransfer­markt.de. Lotul României valorează 60,35 mil. euro dupăretragerea lui Cristian Chivu, cel mai scump jucător român, evaluatla 13 mil. euro. adică mai pu­ţin decât cei mai scumpi doi jucătoridin lotul brazilian, Dani Alves (35 mil. euro) şi Alexandre Pato(33 mil. euro).

Proporţiile se păstrează şi când e vorba de eco­no­mie sau devaloarea companiilor braziliene. Bra­zi­lia, cu un PIB de 1.442mld. euro, este una din­tre eco­no­miile cu o importanţă tot maimare în peisa­jul eco­no­mic mondial, făcând parte din grupul BRIC(Bra­zilia, Rusia, India, China) al celor mai puternice eco­no­miiemergente. Deşi teoretic facem parte din ace­eaşi categorie aecono­miilor cu potenţial de creş­tere rapidă, România are un PIBde numai 122 mld. euro.

Brazilia bate România şi la capitolul bursă, capi­talizareabursei braziliene ridicându-se la 1.592 mld. dolari (1.099 mld.euro), în timp ce companiile de pe bursa de la Bucureşti au ovaloare de 39,2 miliarde de dolari (27 mld. euro). În plus, cea maimare com­panie braziliană, Petrobras, are o capitalizare de 164,8mld. euro. Cea mai valoroasă companie româ­nească, OMV Petrom, esteestimată la 5,4 miliarde de euro. Meciul dintre Brazilia şi Româniapoate fi urmărit în direct la ProTV începând cu ora 03.50.

*Pentru Brazilia, estimare a FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO