Business Internaţional

Rusia a atras 4,5 mld. dolari in imobiliare

16.02.2007, 20:44 17

Investitiile in sectorul imobiliar rus au crescut de peste 35 de ori in ultimii cinci ani, acest trend urmand sa continue, a declarat Michael Lange, partener fondator si presedinte al diviziei ruse a Jones Lang LaSalle, al doilea mare broker imobiliar din lume, citat de Budapest Business Journal.
Proiectele de constructii din aceasta tara au atras aproximativ 4,5 miliarde de dolari (3,4 mld. euro) in 2006, comparativ cu aproximativ 120 de milioane de dolari in 2001, a declarat Lange. Aproximativ 60% din investitiile realizate in sectorul imobiliar rus au venit din partea investitorilor internationali, a adaugat el.
"Investitorilor le place Moscova, increderea este in crestere si credem cu tarie ca aceasta tendinta se va mentine in urmatorii cativa ani", a declarat Lange. Cererea de proprietati este in crestere in Rusia in contextul in care economia acestei tari inregistreaza cel de-al noualea an consecutiv de crestere. De aceasta crestere nu beneficiaza numai investitorii internationali, ci si dezvoltatorii locali, incluzand Mirax Group, care construieste Federation Tower din Moscova, care va fi cea mai inalta cladire din Europa.
Sectorul rus al constructiilor rezidentiale a avansat cu 15%, pana la 50 de milioane de metri patrati in 2006, conform datelor biroului rus de statistica.
Investitorii internationali s-au concentrat pe proprietati de retail, birouri, hoteluri si proiecte de depozite in Rusia, in timp ce constructiile rezidentiale au ramas in cea mai mare parte in seama companiilor locale, arata Lange. Piata rezidentiala "non-transparenta" a Moscovei, care din punctul de vedere al preturilor la chirii poate fi comparata cu cea londoneza sau newyorkeza, exista de "numai zece ani" si va continua sa se dezvolte in urmatorii ani, sustine Lange.
In ceea ce priveste Moscow City, un centru international de business de 1,2 milioane de metri patrati, ce va include Federation Tower si care va fi finalizat in 2012, va exista probabil cerere pentru tot spatiul oferit de acesta, conform lui Lange.
Intentia guvernului de diversificare a economiei va impulsiona investitiile atat in proiecte de infrastructura, cat si in centre comerciale, spune Lange.
"Ne asteptam ca investitorii straini sa joace un rol important in aceasta privinta in urmatorii ani". In prezent, Lang lucreaza la constructia a 35 de centre comerciale in 25 de orase din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO