Business Internaţional

Rusia amana vanzarea participatiei din LukOil

19.08.2004, 00:00 11



Vanzarea ultimului pachet de actiuni detinut de stat in cadrul LUKoil ar putea fi amanata dincolo de luna septembrie ca urmare a neintelegerilor privind pretul, conform conform The Moscow Times, citeaza Vedomosti.



ConocoPhilips, una dintre cele mai mari companii petroliere din Statele Unite, ce a fost considerata drept ofertantul favorit, pare a ezita sa plateasca mai mult de 1,26 miliarde de dolari pentru pachetul de actiuni din cadrul LUKoil.



Luna trecuta, prim ministrul Mihail Fradkov a semnat un ordin prin care vanzarea trebuia finalizata pana la sfarsitul lunii septembrie. Agentia Federala din domeniul Proprietatii a declarat ca statul doreste sa obtina cel putin 1,26 miliarde de dolari pentru pachetul de 7,59% pe care-l detine in cadrul companiei.



Pretul de deschidere este calculat luandu-se in considerare un pret de 19,50 dolari pe actiune. Desi in prezent actiunile LUKoil se tranzactioneaza la 28 de dolari, Vedomosti a anuntat ca guvernul are in vedere o vanzare la un pret de 32 dolari pe actiune, valoarea pachetului urmand sa atinga in acest caz 2 miliarde de dolari.



"Pur si simplu statul nu doreste sa obtina mai putin decat ceea ce poate obtine," a declarat Vladimir Zelentsov, purtator de cuvand al Agentiei Federale din domeniul Proprietatii.



"Daca nici un ofertant nu va accepta pretul pe care-l dorim, am putea amana licitatia," a declarat Kirill Tomaschuk, presedinte al Agentiei.



Reprezentantii ConocoPhillips nu au putut fi contactati, iar cei ai LUKoil au refuzat sa comenteze.



Daca licitatia va avea loc inainte de sfarsitul lunii septembrie, guvernul nu va mai avea la dispozitie decat cateva saptamani pentru a stabili un pret final. Prin lege, licitatiile organizate in vederea privatizarii unor companii trebuie anuntate cu 30 de zile inainte.



"De fapt, licitatia a fost amanata tot timpul, inca de cand guvernul si-a anuntat oficial intentia de a vinde pachetul de actiuni," a declarat Zelentsov.



Analistii sunt de acord ca pretul de baza nu reflecta valoarea actiunilor LUKoil scoase la vanzare.



"Un minim de 19,50 dolari pe actiune nu este un pret corect. Credem ca valoarea corecta ar fi de 36,60 dolari pe actiune, bazata pe un pret mediu al petrolului pe termen lung de 25 dolari pe baril," a declarat Zarko Stefanovski, analist in domeniul petrolului si gazelor in cadrul companiei de brokeraj Aton. "Ne asteptam ca pachetul de actiuni sa fie vandut la un pret mult mai mare decat pretul de baza. Speram ca vanzarea sa aiba loc inainte de sfarsitul acestui an".



La o valoare de 2 miliarde de dolari, pachetul ar reprezenta cel mai scump activ privatizat pana acum, exceptand cazul licitatiei pentru Iuganskneftegaz din cadrul Iukos cu o valoare de ordinul a mai multe miliarde de dolari. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO