Business Internaţional

Rusia s-ar putea intoarce pe crestere anul acesta

22.03.2009, 16:00 16

Rusia "este aproape de a atinge nivelul de jos" al declinului economic si ar putea reveni pe crestere pana la sfarsitul anului, potrivit prim-viceprim-ministrului Igor Suvalov, citat de Bloomberg.

"Noi speram ca acesta sa fie scenariul ce va fi pus in scena, insa luam in considerare o varietate de situatii", a mai declarat el.
Suvalov a mai spus ca Rusia ar putea beneficia de pe urma declinului, in conditiile in care preturile scazute ale petrolului, gazelor naturale si metalelor permit economiei sa isi canalizeze dezvoltarea spre alte sectoare, si ar putea ajuta cel mai mare exportator de energie din lume sa isi revina din prima recesiune pe care a traversat-o in ultimul deceniu.
"Este posibil ca declinul veniturilor sa stimuleze oficialii sa ia decizii care sa permita adoptarea mai rapida a unor reforme structurale", a adaugat Suvalov.
Guvernul de la Moscova a anuntat ca economia Rusiei se va contracta cu 2,2% anul acesta, pe fondul deprecierii preturilor la petrol si metale.
Cabinetul a aprobat ieri un buget revizuit, ce posteaza primul deficit din ultimii zece ani, in valoare de 2.980 miliarde de ruble (65,6 miliarde de euro), respectiv 7,4% din Produsul Intern Brut estimat.
Bugetul include un pachet financiar menit sa stimuleze economia in valoare de 1.600 milarde de ruble (35,2 miliarde de euro), modelat dupa cele instituite de Statele Unite si Marea Britanie.
Mediul de afaceri din Rusia nu ar trebui insa sa se bazeze pe sprijinul acordat de stat, spune oficialul de la Kremlin.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO