Business Internaţional

Rusii de la Surgut au o oferta pentru pachetul de 21% din MOL

18.02.2010, 23:17 28

Un om de afaceri ruso-britanic a lansat o oferta pentruachizitionarea participatiei de 21% detinuta de compania rusaSurgutneftegaz in cadrul grupului energetic MOL, scriePortfolio.hu.
Omul de afaceri respectiv este Kirill Kasatkin, al carui nume arede asemenea legatura cu compania maghiara de energie si gazeEmfesz.
Kirill Kasatkin, reprezentant al Sinocor, o companie energeticainternationala cu birouri in Londra si Geneva, a oferit recentactiuni in cadrul companiei Ineos, cu sediul in Marea Britanie, atreia mare companie din industria chimica la nivel mondial, pentruparticipatia detinuta de Surgut in cadrul MOL.
Cele doua parti au renuntat in cele din urma la aceasta idee, iartranzactia a cazut. Acest lucru indica faptul ca firmele ruse audezvoltat un interes serios fata de sectorul energetic maghiar
Participatia de 21% a fost subiect de dezbateri aprinse luniintregi. MOL s-a aflat mai intai in conflict cu grupul austriac OMVcare a acumulat un pachet de 21,1% din actiunile sale in decursulmai multor ani. Compania a "explodat" mai apoi, impreuna cuguvernul maghiar, cand a aflat ca Surgut a achizitionat pachetulrespectiv de la OMV in schimbul a 1,4 miliarde de euro, dublulpretului pietei, in martie 2009.
Saptamana trecuta, ziarul rus Vedomosti anunta ca MOL se afla innegocieri cu Surgut privitoare la rascumpararea pachetului de 21%.Ministerul Finantelor a negat informatiile conform carora Ungariase afla in discutii cu Rusia la nivel guvernamental in vedereaincheierii respectivei tranzactii. MOL a infirmat la randul saufaptul ca ar purta negocieri cu Surgut in acest sens.
Intrebati de cotidianul ungar Nepszabadsag daca au intrat incontact cu Sinocor sau nu, oficialii MOL au dat un raspuns negativ.Astfel, MOL nu poate fi suspectata de a se afla in spatele oferteiomului de afaceri Kirill Kasatkin.
Conform Nepszabadsag, se pare ca managementul Surgut a realizatprobabil intr-un final ca nu va putea incheia o alianta strategicacu MOL, hotarand prin urmare sa scape de participatia din cadrulcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO