Business Internaţional

Rusii vor o moneda comuna cu statele foste sovietice dupa modelul euro ca sa-si reduca dependenta de dolar

07.03.2010, 23:08 96

"Nu exclud o tranzitie la o moneda comuna cu aceste tari inviitor", a declarat vicepremierul rus Igor Suvalov, scrieBloomberg. Uniunea monetara ar urma sa fie modelata dupa exemplulzonei euro, care a creat o noua moneda si nu a folosit unaexistenta deja, insa discutii in acest sens nu au fost initiateinca, a aratat vicepremierul rus.

Rusia si cele doua natiuni ex-sovietice intentioneaza sa lansezeo piata economica comuna pana in 2012, dupa ce uniunea vamala intrecele trei tari a intrat in vigoare la 1 ianuarie anul acesta. Omoneda comuna este "urmatorul pas logic" dupa uniunea economica, aafirmat Suvalov, fara a oferi insa un orizont de timp pentrurealizarea acestui obiectiv.

Rusia a incercat in ultimii ani sa promoveze monedele regionalein comert si sa-si diversifice rezervele internationale, care seafla pe locul al treilea in lume ca marime.

Eforturile au fost indreptate in directia reducerii riscurilorpe care le implica dominatia dolarului american in schimburilecomerciale internationale.

Anul trecut, presedintele rus Dmitri Medvedev a pus sub semnulintrebarii viitorul dolarului ca moneda de rezerva internationalasi a propus o serie de monede regionale, care sa stabilizezeeconomia mondiala.

Totodata, Medvedev a explicat ca o noua moneda supranationala arputea reduce vulnerabilitatea in fata evolutiilor dolarului.

Rubla castiga teren

Cel mai mare furnizor de energie din lume ar putea alege savanda petrolul in ruble, a declarat la finalul lunii ianuarieministrul rus de finante Alexei Kudrin.

Rubla s-a apreciat vineri cu 0,2% in fata cosului valutareuro-dolar, pana la 36,6142 unitati. Totodata, moneda ruseasca acastigat 0,6% in raport cu euro, pana la 40,4529 unitati si s-adepreciat cu 0,3% comparativ cu dolarul american, pana la 29,8394ruble.

Banca centrala a Rusiei incearca sa limiteze fluctuatiile rubleiin jurul cosului euro-dolar pentru a proteja exportatorii. Inperioada august 2009-februarie anul acesta, banca centrala autilizat un coridor de 35 pana la 38 de unitati in fata cosuluivalutar pentru fluctuatiile zilnice ale monedei.

Cele trei tari - Rusia, Belarus si Kazahstan - vor fi nevoite samajoreze treptat comertul in monedele proprii inainte de a trece lao unitate monetara comuna, a declarat Andrei Kostin, director alVTB, a doua mare banca ruseasca, in cadrul conferintei ce a marcatpreluarea de catre rusi a presedintiei rotative a ComunitatiiStatelor Independente.

Cinci ani pana la adoptarea unei noi monede

"Adoptarea (unei monede comune - n.r.) va fi un pas firesc, inconditiile in care cele trei tari au renuntat la vize siimpartasesc aceeasi limba; circulatia capitalului va ramanesingurul factor in calea integrarii economice", a afirmat AlexeiMoisseev, economist pentru Renaissance Capital.

"Lansarea unei noi monede ar dura cel putin cinci ani, in cazulin care se va lua decizia de creare a unei uniuni monetare", a maispus Moisseev.

Rusia a incheiat deja aranjamente care ii permit utilizarearublei si a yuanului chinez in comertul transfrontalier, a declaratin octombrie anul trecut viceguvernatorul bancii centrale ruse,Alexei Uliukaiev. Totodata, Kremlinul poarta discutii cu India siBrazilia pentru a le utiliza monedele in schimburile comerciale, amai declarat Uliukaiev.

In urmatorul deceniu, vor exista cel mai probabil "cinci sausase uniuni monetare" similare zonei euro, care sa limitezedominatia dolarului, sa faciliteze comertul si sa reducavolatilitatea monedelor, a apreciat anul trecut Arkadi Dvorkovici,consilierul pe probleme economice al presedintelui rus.

Uniunile monetare sunt la moda

Exista si alte proiecte importante pentru formarea unor uniunimonetare dupa modelul euro. Patru state din Golful Persic si-auexprimat intentia de a adopta o moneda unica care sa le ajute sascape de cursul de schimb fix fata de dolar. Consiliul monetar careva decide noul sistem este alcatuit din guvernatorii bancilorcentrale din Kuweit, Arabia Saudita, Bahrein si Qatar. Oman siEmiratele Arabe Unite au ales sa se retraga din aceasta constructiemonetara, insa sunt asteptate ca intr-o etapa ulterioara sa reintrein mecanismul uniunii. Si tarile din America Latina, dupa lansareain 2008 a Uniunii Natiunilor Sud-Americane (Unasur), au anutat case indreapta catre crearea unei monede si a unei banci centralecomune. Presedintii tarilor din America Centrala s-au aratatdispusi sa adopte o moneda unica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO