Business Internaţional

S-a descurcat sau nu Estul mai bine in primul trimestru decat in 2009?

06.04.2010, 00:00 17

Statele din Europa Centrala si de Est au inceput 2010 cusperanta unui an mai bun, cel putin comparativ cu 2009, un an"dezastruos" in care toate tarile din regiune, cu exceptiaPoloniei, au cazut in cea mai adanca recesiune de la cadereacomunismului incoace.

"Anul 2010 va fi un an dificil pentru toate statele din EuropaCentrala si de Est, cu exceptia Poloniei, care are toate sansele sacreasca mai puternic decat in anul trecut. Este posibil ca si Cehiasa aiba o evolutie buna. Acest an nu va fi insa mai usor decat2009", este de parere analistul financiar Dragos Cabat. "Evolutiaacestor state in primul trimestru a fost slaba, nu cu mult mai bunadecat in 2009. Mai mult, semne de revenire nu se vad in niciunstat, cu atat mai mult in cazul Romaniei."

Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, credeinsa ca in primul trimestru s-a putut observa o evolutie pozitiva aeconomiilor estice.

"Revenirea va fi lenta, nu va fi un boom brusc, insa se poateobserva o imbunatatire fata de 2009. Magnitudinea este insadiferita de la tara la tara. In opinia mea Bulgaria este statulcare se afla in prezent intr-o situatie mai dificila."

Lungu crede ca industria va fi cea care va avea cea mai bunaevolutie, iar sectorul de constructii va ramane codas.

Drumul spre crestere este pavat cuobstacole

Dragos Cabat estimeaza ca principalele obstacole care vor sta incalea revenirii economiilor vor fi somajul, estimat de InstitutulVienez de Studii Comparate (WIIW) la 10% pentru acest an, sideficitele bugetare, pericolele prevestite inca de anul trecut.Inflatia va ramane in continuare mica, deci nu ar trebui saconstituie o problema, spune el.

In primele doua luni ale anului inflatia s-a mentinut la unnivel redus, cu exceptia Romaniei si Ungariei, unde a depasit 4%.Trendul a fost insa descendent pentru toate tarile. Nici in 2009aceasta problema persistenta in anii de boom nu a provocatingrijorare. Mai mult, se vorbea despre pericolul deflationist. Intarile baltice acest pericol s-a concretizat.

Spre deosebire de inflatie, deficitul bugetar a constituit incade anul trecut unul dintre principalele motive de ingrijorare.Multe dintre statele din regiune s-au vazut nevoite sa apeleze laajutorul Fondului Monetar International, care le-a constrans satina in frau "gaura" bugetara care continua sa se adanceasca.

In cazul Romaniei, deficitul bugetar a fost anul trecut de 7,2%din PIB, mult peste tinta de 3% impusa de Uniunea Europeana printratatul de la Maastricht pentru statele ce doresc sa adere la zonaeuro. In primele doua luni ale acestui an, deficitul bugetar alRomaniei a fost de 1,1% din PIB, un nivel ingrijorator si oevolutie negativa fata de ianuarie, cand se inregistrase un usorexcedent.

Si in cazul Poloniei, cel mai bun performer din regiune si chiarde la nivelul Uniunii, deficitul bugetar reprezinta o problema,care s-ar putea adanci in acest an.

La sfarsitul lunii februarie deficitul bugetar al Polonieiajunsese deja la peste 10 mld. zloti (2,58 mld. euro), respectivcirca o cincime din suma totata planificata pentru acest an,potrivit unei surse guvernamentale.

Pericolul aparitiei de tensiuni sociale nu atrecut

O alta problema, cel mai des invocata, este cea a somajului,care anul trecut a fost mai putin in centrul atentiei, insa in 2010este asteptata sa loveasca in forta. Ca intr-un cerc vicios,creditarea paralizeaza, consumul - pana acum alimentat de baniimprumutati - scade, companiile resimt lipsa banilor, si astfelsingura solutie pare disponibilizarea.

In luna februarie, in Romania rata somajului a ajuns la 8,3%, increstere fata de 8,1% in ianuarie. Rata somajului din Romania esteinsa printre cele mai mici din regiune. In Cehia rata somajului aurcat la 7,9% in februarie, cel mai ridicat nivel de laintroducerea actualei metodologii de calcul, la mijlocul lui 2004.In Polonia, in aceeasi luna indicatorul se afla la un nivel de 9%,in urcare cu 0,1% fata de luna anterioara, in timp ce in Bulgariarata somajului a ajuns la 8,7%.

"In 2010 va fi mai bine decat in 2009, insa situatia ramaneincerta. Cresterea economica nu va fi foarte puternica. Ratasomajului continua sa creasca. Exista pericolul aparitiei detensiuni sociale", este de parere Laurian Lungu.

Bursele si monedele au inceput anul cu bine

Bursele si monedele din Europa Centrala si de Est au avut uninceput bun de an, investitorii reintorcandu-se in regiune.Indicele de referinta al Bursei de Valori din Bucuresti, BET, ainregistrat un avans de peste 27%, devenind performerul regiunii.In forma buna la inceput de an a fost si indicele principal albursei ungare, BUX, care a urcat cu circa 12,8% in numai trei luni,pana la peste 24.300 de puncte, dupa ce economia ungara a reusit saisi mai revina si sa inspire din nou incredere. Totodata, indicelebursei cehe, PX, a marcat o crestere de 8,5% in primul trimestrudin 2010, pana la circa 1.200 de puncte, in timp ce WIG20, indicelebursei de la Varsovia, s-a apreciat cu 2,5%, la putin peste 2.500de puncte, dupa o scadere destul de abrupta in februarie. Inprimele trei luni ale anului monedele din regiune s-au apreciatcontinuu. Zlotul polonez este performerul, cu o crestere de 6% fatade euro in primul trimestru. Astfel, moneda poloneza a incheiatluna martie la un curs de schimb de 3,87630 unitati per euro, inconditiile in care la inceputul anului se afla peste pragul de 4,1unitati per euro. Si coroana ceha a inscris un avans de 3,7%,incheind primul trimestru la cotatia de 25,4570 unitati pentru uneuro. Daca leul romanesc a cunoscut o apreciere de 3,2% in aceeasiperioada, forintul ungar a reusit sa urce cu 2,1%, pana la 266,2710unitati per euro. Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO