Business Internaţional

S-a gasit vinovatul pentru caderea de 10% a Dow Jones

16.05.2010, 23:07 50

Misteriosul vanzator care a provocat caderea bursei americane inurma cu o saptamana si jumatate nu a fost un fond de investitii sauun program de tranzactionare de inalta frecventa, ci companiaamericana de administrare a averii Waddell & Reed Financial,potrivit unui document intern al Bursei de Marfuri din Chicagoobtinut de agentia de presa Thomson Reuters.

Waddell a vandut pe 6 mai un numar mare de contracte e-mini(contracte futures tranzactionate electronic) pe durata celor 20 deminute in care bursa americana s-a prabusit, reducandu-sicapitalizarea cu aproape 1.000 mld. dolari.

E-mini sunt cele mai lichide contracte futures din lume,oferindu-le detinatorilor expunere pe indicele Standard &Poor's 500.

Autoritatile de reglementare si reprezentantii bursei si-auindreptat rapid atentia catre vanzarea de catre Waddell a 75.000 deastfel de contracte e-mini, despre care documentul obtinut deReuters spune ca "au aparut, in mod superficial, ca o activitateanormala".

Waddell & Reed Financial administreaza active de peste 74mld. dolari.

Gary Gensler, presedintele Comisiei americane pentru tranzactiifutures, declarase la inceputul saptamanii trecute ca a identificato singura tranzactie responsabila pentru aproximativ 9% din volumulde contracte e-mini inregistrat in perioada de vanzare masiva, dinziua in care bursa s-a prabusit necontrolat.

Documentul arata ca printre traderii activi in momentul in carebursa s-a prabusit subit se numara si Gooldman Sachs, JP MorganChase, Citadel, Jump Trading si Interactive Brokers.

Bursa de la New York s-a prabusit cu 9% in cateva minute dinsedinta de tranzactionare de pe 6 mai, cel mai plauzibil "vinovat"fiind o eroare informatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO