Business Internaţional

Sberbank vinde actiuni de 10 mld. dolari

20.02.2007, 19:21 19

Sberbank, cea mai mare institutie de creditare a Rusiei, lanseaza o oferta de actiuni in valoare de 10 miliarde de dolari (7,6 mld. euro), actiunile bancii fiind cu aproape 40% mai scumpe decat media valorii actiunilor bancilor europene, scrie Budapest Business Journal.
Actiunile bancii administrate de stat vor fi vandute la un pret de cel putin 3.160 dolari fiecare, sau cu 10% sub actualul pret, conform analistilor. La acest pret, Sberbank este evaluata la aproximativ 25 de ori valoarea castigurilor estimate pe 2007, comparativ cu un raport mediu pret/castiguri de 18 in cazul bancilor europene.
Valoarea actiunilor bancii cu o vechime de 165 de ani s-a dublat in ultimele 12 luni pe o piata dominata de actiuni din domeniul energiei si marfurilor si in contextul unei economii aflate in crestere in ultimii noua ani.
Banca centrala, care detine un pachet majoritar, va achizitiona si ea actiuni.
"Cererea va fi imensa si va veni din partea unei game variate de investitori", a declarat Matthias Siller, manager in cadrul Baring Investors Service din Londra.
Presedintele rus Vladimir Putin organizeaza aceasta vanzare pentru a reduce controlul statului asupra bancii la aproximativ 58% de la 64%.
Oferta de actiuni este intermediata de J.P. Morgan Chase si Credit Suisse Group. Actiunile care nu vor fi achizitionate vor fi vandute unor noi investitori in martie.
Banca centrala, miliardarii rusi si fondurile care detin deja actiuni in cadrul Sberbank vor cumpara cea mai mare parte a actiunilor, restul de actiuni, cu o valoare cuprinsa intre numai 2 si 3 miliarde de dolari putand fi achizitionate de noi actionari, arata Alexei Rybnikov, director al Micex Stock Exchange din Rusia.
Dupa vanzare, Sberbank va avea o valoare de piata de aproximativ 81 miliarde de dolari, ceea ce o plaseaza pe pozitia a 11-a in topul celor mai mari banci creditoare din Europa, dupa Societe Generale, cea mai mare banca franceza, si inaintea Deutsche Bank, cea mai mare banca creditoare a Germaniei.
Sberbank se numara printre bancile cu cel mai ridicat nivel al rentabilitatii din Europa. Media ROE pe trei ani este de 19% in cazul Sberbank, comparativ cu o medie a industriei de 13,2 procente, conform datelor Bloomberg.
Pretul ridicat al actiunilor i-ar putea impiedica pe investitorii individuali din Rusia sa achizitioneze actiuni. La un nivel de 3.510 dolari, valoarea fiecarei actiuni Sberbank este de aproximativ sapte ori mai mare decat salariul mediu lunar din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO