Business Internaţional

Scade numarul afacerilor de familie in Marea Britanie

31.08.2004, 00:00 16



Companiile al caror control este detinut de o familie reprezinta intre 70 si 80% din numarul total al companiilor pe plan mondial, conform Financial Times. Jumatate din forta de munca din sectorul privat este angajata in cadrul acestui tip de intreprinderi. In acelasi timp, acestea genereaza jumatate din valoarea produsului intern brut al Marii Britanii.



Totusi, conform unui studiu comandat de JP Morgan Private Bank, numarul afacerilor de familie de valoare este in scadere in Marea Britanie. Astfel, mai putin de jumatate din cei ce conduc o astfel de afacere intentioneaza sa transmita responsabilitatea detinerii si administrarii afacerii generatiei urmatoare.



Conform aceluiasi studiu, ce a inclus peste 47 din cele mai mari companii britanice detinute de o familie, 48% din aceste familii nu intentioneaza sa mentina controlul asupra companiei si in urmatoarea generatie. Un procent de 26% din familii se asteptau sa-si mentina numai controlul asupra companiilor, fara a-si asuma si responsabilitatea administrarii acestora, iar 15% dintre acestea nu erau sigure daca se vor mai implica in vreun fel.



Totusi, in Marea Britanie exista cateva companii de seama detinute de familii, incluzand Marshall din Cambridge, grupul din sectorul aerospatial, marca JCB a JC Bamford, in domeniul echipamentelor pentru constructii, sau Wm Morrison Supermarkets, unul dintre principalele lanturi de produse de bacanie.



Sustinatorii companiilor detinute de familii arata ca acest tip de intreprindere se bucura de respectul pentru succesorii fondatorilor, ce genereaza la randul sau o mai mare loialitate a angajatilor si clientilor.



In acelasi timp, unele afaceri de familie foarte importante dispar sau isi pierd structura traditionala a controlului ca urmare a unor preluari si a diluarii actiunilor.



La inceputul acestei luni, de exemplu, lantul de magazine Jackson a fost inghitit de J. Sainsbury, o companie mai mare de familie asupra careia membrii familiei nu mai detin controlul executiv.



Pe de alta parte, afacerile de familie din Marea Britanie sunt amenintate cu disparitia si din cauza unor probleme de ordin cultural si de reglementare cu care echivalentele lor din alte tari nu se confrunta, conform unor observatori.



Mark Evans, din cadrul JP Morgan Private Bank, arata ca britanicii ce detin o afacere de familie nu-si incurajeaza succesorii sa se implice in cadrul afacerii in aceeasi masura ca cei din alte tari.



Multe din aceste afaceri de familie au fost constituite dupa cel de-al doilea razboi mondial de catre soldatii ce s-au intors acasa, si au fost transmise pana la a treia generatie, conform lui Andrew Godfrey din cadrul Grant Thornton. Existenta acestora a inceput sa fie amenintata de la inceputul secolului trecut, cand actionari din afara au inceput sa "dilueze" pachetele de actiuni ale dinastiilor fondatoare.



Godfrey recunoaste ca "afacerile de familie se confrunta cu aceleasi probleme economice ca si celelalte companii, incluzand schimbarile de ordin tehnologic si ale pietelor, schimbarile ce tin de gusturile consumatorilor, competitia din ce in ce mai dura si instabilitatea de ordin politic". "In plus, capacitatea financiara a acestora e adesea mai limitata", adauga Godfrey. In final, insa, Godfrey remarca faptul ca "afacerile de familie pot fi un motor de crestere foarte puternic atat pentru familie, cat si pentru economie daca sunt administrate cu grija". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO