Business Internaţional

Scandalul de evaziune costa Germania 4 mil. euro

20.02.2008, 18:00 21

Germania a platit, prin intermediul serviciilor secrete, cel putin 4 mil. euro pentru informatia care a condus la arestarea lui Klaus Zumwinkel, fostul director executiv al Deutsche Post, care este implicat in cel mai mare scandal de evaziune fiscala din istoria recenta a tarii, scrie Financial Times.
Agentia federala BND a platit aceasta suma unui fost angajat al LGT, cea mai mare banca din Liechtenstein, in schimbul unui DVD care continea o lista cu o serie de companii banuite de evaziune fiscala. Plata a fost avizata de ministrul de finante si de cancelar, a declarat un purtator de cuvant al executivului de la Berlin.
Stirile privitoare la existenta acestei plati subliniaza importanta informatiilor primite de catre guvernul german, care spera sa recupereze miliarde de euro din taxe neplatite in schimbul amnistierii infractiunilor. Se presupune ca valoarea taxelor neplatite de catre agentii economici germani ajunge la 3,4 mld. euro.
Lista primita de autoritati include, cel mai probabil, informatii detaliate despre circa 750 de actori economici, care si-au depus banii in cadrul unor fonduri administrate de LGT. Banca sustine ca informatiile respective au fost furate de catre fostul angajat al bancii. Ministrul german de finante nu a dorit insa sa comenteze in ce masura anchetatorii se pot baza pe documente furate in incercarea de a construi un caz.
Insa, in conditiile in care BND nu detine un mandat de a proba acuzatiile de evaziune fiscala, o serie de politicieni au cerut o ancheta, care sa arate in ce masura agentia a actionat ca un mesager al procurorilor. Totusi, oficialii germani spun ca BND a fost implicata in aceasta operatiune, in conditiile in care informatorul s-a indreptat spre agentie incercand sa evite contactul direct cu autoritatile financiare.
Un oficial german spune ca este o practica obisnuita pentru autoritatile fiscale din cele saisprezece state germane sa plateasca pentru obtinerea informatiilor legate de evaziunea fiscala. "De fapt, autoritatile fiscale au la dispozitie un fond de cheltuieli destinat unor astfel de operatiuni", a declarat oficialul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO