Business Internaţional

Scandalul de la Siemens afecteaza si Deutsche Telekom

05.06.2007, 17:21 18

Cel mai mare operator mobil dupa vanzari din Germania a anuntat ca Lothar Pauly, membru al consiliului de administrare si fost director in cadrul Siemens, va parasi Deutsche Telekom "de comun acord", dupa ce el a cerut sa plece.
Compania nu a oferit nici un motiv pentru plecarea brusca a lui Pauly. Avocatul lui Pauly a spus ca clientul sau a demisionat din cauza rapoartelor recente din media care-l acuzau de dare de mita pe vremea cand era director la Sie-mens. Avocatul a spus ca Pauly, in varsta de 48 de ani, nu este vinovat, scrie Wall Street Journal.
Probele din cazul Siemens au dus la efectuarea catorva arestari si demisii ale unor manageri dupa ce politia din Germania a verificat birourile de la sediul central din M?nchen. Procurorii cred ca pe o perioada de mai multi ani oficialii Siemens au deturnat bani ai companiei prin intermediul unor contracte de consultanta spre cateva conturi care erau utilizate pentru mituirea clientilor straini.
Oficialii Siemens au spus in decembrie anul trecut ca au descoperit fonduri de 420 de milioane de euro care ar fi putut fi folosite pentru dare de mita. Tranzactiile dubioase se intind pe o durata de sapte ani si implica si divizia de telecomunicatii, condusa de Pauly inainte ca el sa mearga la Deutsche Telekom in octombrie 2005. Purtatorul de cuvant al biroului procurorilor care investigheaza cazul a refuzat sa comenteze asupra situatiei lui Pauly.
Un oficial al Deutsche Telekom si o persoana apropiata consiliului de administratie al companiei au spus ca plecarea lui Pauly a avut loc pentru a nu strica imaginea Deutsche Telekom si a fost cauzata de acuzatiile ce i se aduc pentru activitatea desfasurata in perioada petrecuta la Siemens. Acestia au spus ca nu stiu de nici o dovada impotriva lui Pauly.
Plecarea lui Pauly vine intr-o perioada grea pentru Deutsche Telekom, care a emis doua avertismente legate de profit incepand cu vara trecuta,
intr-o perioada in care preturile au scazut si rivalii s-au dezvoltat intr-un ritm alert. Mii de lucratori s-au aflat in greva timp de trei saptamani pentru a protesta impotriva planurilor conducerii de a directiona salariatii spre posturi platite mai slab.
Deutsche Telekom se afla de asemenea in discutii pentru gasirea unui partener international pentru divizia pe care a condus-o Pauly, care ofera servicii de telecomunicatii si informatii tehnologice clientilor corporate. Divizia, care genereaza aproape 20% din venitul companiei,
s-a confruntat cu vanzari mai mici cu 5%, de 2,91 miliarde de euro. Profitul operational a scazut cu 61%, pana la 44 de milioane de euro.
Deutsche Telekom a spus ca directorul financiar Karl-Gerhard Eick va prelua temporar responsabilitatile lui Pauly. Purtatorul de cuvant al Siemens a refuzat sa comenteze.
Wall Street Journal a raportat in ianuarie ca Michael Kutschenreuter, fost director financiar al unitatii de echipamente de telecomunicatii de la Siemens, a spus procurorilor germani ca Pauly cunoaste practicile de dare de mita ale Siemens.
Reinhard Siekaczek, un alt suspect si fost director la Siemens, l-a implicat de asemenea pe Pauly. Kutschenreuter si Siekaczek au facut declaratiile anul trecut, dupa ce au fost arestati. Ambii au fost eliberati, dar au ramas in continuare suspecti.
Presedintele consiliului Siemens, Heinrich von Pierer, a demisionat la sfarsitul lunii aprilie dupa ce scandalul de coruptie de la cea mai mare companie de inginerie din Europa a luat proportii. Klaus Kleinfeld, directorul executiv al companiei, a spus dupa cateva zile de la demisia presedintelui ca si el va parasi compania. Von Pierer si Kleinfeld au spus ca nu au gresit cu nimic, dar criticii acuza managementul ca nu s-au implicat destul de mult pentru a stopa activitatile ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO