Business Internaţional

Scumpirea rapidă a bumbacului s-ar putea resimţi în preţul hainelor

Scumpirea rapidă a bumbacului s-ar putea resimţi în preţul hainelor

Autor: Cristina Roşca

17.10.2010, 23:50 249

Preţul bumbacului a atins un nivel maxim istoric vineri, pefondul cererii crescute din partea fabricilor de textile din Chinaşi a recoltelor slabe, scrie Financial Times. Contractele futurespe bumbac la bursa din New York au atins un nivel de 1,198 dolari/livră (2,64 dolari pe kilogram), cel mai mare preţ nominal dinistoria de 140 de ani a bursei şi a predecesorilor săi. În termenireali, preţul bumbacului rămâne la mai puţin de o treime faţă depreţul atins în 1973.

În acest an, fibra a câştigat 48%, pe fondul disparităţii dintrecerere şi ofertă, situaţie provocată de oferta foarte scăzută petermen scurt. În ultimele trei luni preţul a avansat cu 56%.

China "înghite" tot mai mult bumbac

Fabricile de textile din China, cel mai mare consumator alacestei materii prime din lume, utilizează mai mult bumbac în acestan pentru că economia începe să îşi revină. Vremea nefavorabilă aredus totuşi recolta, iar fabricile au fost nevoite să seaprovizioneze de pe pieţe. Importurile de bumbac ale Chinei s-audublat în 2010 comparativ cu 2009.

"Din punctul de vedere al consumului, fabricile din China pot ficomparate cu un elefant", este de părere Jordan Lea, preşedinteleAsociaţiei Furnizorilor de Bumbac din America.

Inundaţiile devastatoare din Pakistan au afectat recoltele,acest stat fiind al patrulea cel mai important cultivator debumbac.

Preţurile tot mai mari alimentează şi temerile că India, unuldintre cei mai mari exportatori după ce a optat pentru plantelemodificate genetic, va prelungi interdicţia la export.

Majorarea preţului bumbacului ar putea pune punct erei hainelorieftine, promovate de branduri precu Zara sau H&M, potrivitexecutivilor din industrie.

Deşi impactul nu va fi foarte vizibil la unele articole precumjeans, unde diferenţele dintre preţul de producţie şi cel devânzare sunt foarte mari, în cazul articolelor de lenjerie intimăacesta se va simţi mai puternic.

Cei mai mult afectaţi vor fi retailerii de tip discount, careduc o luptă acerbă la preţuri şi care vând articole produse dinbumbac în cantităţi mari. Un exemplu concludent sunt tricourile.Producătorii de haine, indiferent de preţurile pe care le practică,vor fi nevoiţi să decidă dacă absorb ei costurile suplimentare saule trimit mai departe consumatorilor, deja afectaţi derecesiune.

În 2011 preţul continuă să crească

Retailerul britanic de haine Next şi-a şocat competitorii lunatrecută când a avertizat că preţurile ar putea creşte cu 5-8% în2011.

"Pentru 2011 vom resimţi presiuni din toată lumea în ceea cepriveşte costul produselor", potrivit reprezentanţilorcompaniei.

Un executiv de la o companie rivală a adăugat că "existăpresiuni tot mai mari în zona preţurilor de import".

Executivii din industrie au spus că majorarea preţuluibumbacului ar putea pune capăt dezinflaţiei care a afectat sectorulde îmbrăcăminte începând cu sfârşitul anilor '90.

În timp ce preţul bumbacului creşte, preţul celorlalte materiiprime scade, după o perioadă de ascensiune. Acest lucru estevizibil în special la produsele agricole, unde impactul dolaruluislab se resimte.

Situaţia este benefică pentru fermierii care cultivă bumbac şicare timp de mai mulţi ani au fost tentaţi să abandoneze bumbaculpentru porumb şi soia, produse mai profitabile.

Această situaţie a alimentat din nou furia împotrivaspeculatorilor. Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă dinChina a anunţat în această săptămână că "numărul tot mai mare alacţiunilor speculative a alimentat fluctuaţiile preţuluibumbacului".

Un purtător de cuvânt al Asociaţiei Bumbacului din China aavertizat de asemenea că "aceia care vor majorarea preţuluicontractelor futures pe bumbac sunt aceia care nu vor pace înaceastă ţară. Dacă nu se pune punct majorărilor de preţ, vor apăreatensiuni sociale".

"Am văzut multe fluctuaţii de preţ, însă asta depăşeşte orice amvăzut eu până acum", a spus Sharon Johnson, analist în cadrul FirstCapitol Group, o companie care oferă consiliere financiară. "Nu osă mai vedem ceva similar în viaţa asta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO