Business Internaţional

Seceta din Rusia pune pe fugă investitorii

19.08.2010, 23:40 24

Rusia a vândut cel mai mic volum de obligaţiuni denominate înruble cu scadenţa în 2014 din ultimele mai mult de două luni, încondiţiile în care investitorii au cerut randamente mai mari.Investitorii au reacţionat astfel din cauza celei mai severe secetedin ultimii 50 de ani, care a dus la creşterea preţurilor laalimente, scrie Bloomberg.

Ministerul rus al Finanţelor a atras doar 1,2 miliarde de ruble(31 mil. euro) sau 6% din valoarea totală a titlurilor de statoferite, evaluate la 20 de miliarde de ruble, cea mai mică sumă dela licitaţia de pe 2 iunie, conform datelor băncii centrale.Randamentul titlurilor cu scadenţa în noiembrie 2014 a foststabilit la 6,92% pe an.

Guvernul trebuie să ofere cel puţin 10 puncte de bază sau 0,10%mai mult pentru a face obligaţiunile atractive, potrivitcreditorilor ruşi Bank Zenit şi IFC Metropol.

Investitorii ezită să cumpere titluri care ajung la scadenţă înmai mult de doi ani, în condiţiile în care accelerarea creşteriipreţurilor ameninţă să împingă în sus costurile de finanţare.

Preţurile cerealelor au înregistrat cea mai mare creştere lunarădin mai 2008 luna trecută.

Rusia a instituit o interdicţie temporară asupra exporturilor decereale, începând cu 15 august, după ce seceta a redus producţiaţării cu 38%.

Temerile referitoare la inflaţie au determinat investitorii sănu cumpere obligaţiuni în această săptămână, a declarat ministruladjunct de finanţe Dmitri Pankin.

Rusia are nevoie să atragă 1.200 de miliarde de ruble (31 mld.euro) prin oferte de obligaţiuni locale pentru a-şi putea finanţaun deficit care poate atinge 2.400 de miliarde de ruble (62 mld.euro). Vânzările din 2010 au totalizat până acum doar 249 demiliarde de ruble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO