Business Internaţional

Sectorul imobiliar european a atras 242 mld. euro anul trecut

21.02.2007, 19:30 14

Piata de real estate din Europa ramane la mare cautare printre investitori, acestia migrand usor catre pietele emergente din centrul si estul Europei.
Investitiile directe in sectorul imobiliar european au atins niveluri record anul trecut, volumul total al tranzactiilor ajungand la o valoare de 242 de miliarde de euro pe intregul an, in crestere cu 39% fata de anul anterior, conform celui mai recent raport publicat de Jones LaSalle.
Aceasta reprezinta cea mai mare crestere a volumului tranzactiilor inregistrata vreodata. Tranzactiile cross-border au crescut din punctul de vedere al volumului, atingand aproximativ 150 miliarde de euro (aproximativ doua treimi din total) in 2006.
Majoritatea tarilor europene au asistat la o crestere a volumului tranzactiilor in 2006, cu 141% in Germania, pana la 49,5 miliarde de euro, si 67%, pana la 24,1 miliarde de euro in cazul Frantei. Rusia a inregistrat la randul sau o crestere uriasa a volumelor, de peste 700%, pana la 3,4 miliarde de euro. Volumul tranzactiilor s-a aflat in crestere si in Polonia, cu peste 70%, pana la 5,1 miliarde de euro, in contextul in care investitorii isi indreapta atentia catre Europa de Est si isi asuma riscuri mai mari in cautare de noi oportunitati de crestere.
Tony Horrell, CEO al departamentului European Capital Markets din cadrul Jones Lang LaSalle, a comentat cu privire la aceasta evolutie: "Cei care au investit in ultimii ani in sectorul imobiliar european au avut parte de profituri record. Cererea continua sa fie alimentata de investitorii care aloca o parte din ce in ce mai mare din resurse sectorului imobiliar, sector ale carui performante le-au depasit pe cele ale pietelor de actiuni si obligatiuni in ultimii 1, 3, 5 si 10 ani".
Nigel Roberts, presedinte al EMEA Research din cadrul Jones Lang LaSalle, a adaugat: "Privind in perspectiva, avem o multime de motive sa ne asteptam ca aceasta tendinta sa se mentina si in acest an. Anticipam ca volumele din acest an vor fi similare celor atinse in 2006".
Investitiile inter-regionale au inregistrat o crestere semnificativa in 2006, in special din surse de capital globale, americane si asiatice. Influxul combinat din aceste regiuni a totalizat 67,8 miliarde de euro, dublul nivelului atins in 2005. Cele mai mari trei piete, britanica, franceza si germana continua sa domine din punctul de vedere al activitatii, reprezentand 64% (154 miliarde de euro) din volumele totale.
In Europa Centrala si de Est (ECE), volumele s-au dublat pana la 13,3 miliarde de euro. Rusia este acum a doua mare piata din ECE, cu volume de 3,4 miliarde de euro, dupa Polonia (5 miliarde de euro).
Si alte piete importante din Europa au inregistrat cresteri. Irlanda a inregistrat o crestere a volumelor de peste 110%, pana la 4,4 miliarde de euro in 2006, Spania a avut tranzactii de 7,8 miliarde de euro, in crestere cu 63% fata de anul anterior.
Investitorii britanici au ocupat primul loc in ceea ce priveste achizitiile in Europa, cu o valoare a acestora de 63,4 miliarde de euro. Fondurile globale au investit 46,8 miliarde de euro, mai mult decat dublul nivelului din 2005. Investitorii germani au realizat un volum semnificativ de vanzari in 2006, in valoare de 42,3 miliarde de euro. Volumul total al vanzarilor a atins o valoare de 56 miliarde de euro, din care trei sferturi au fost realizate in Germania. O crestere a activitatii a fost inregistrata in ceea ce priveste regiunea Asia Pacific, cu investitii de peste 7 miliarde de euro. O proportie importanta din aceasta activitate a venit din partea surselor australiene de capital.
Din punctul de vedere al tipurilor de investitori, vehiculele nelistate au realizat cel mai semnificativ volum de achizitii in Europa, cu o valoare de peste 88 miliarde de euro.
Companiile de investitii in real estate (REIT) listate incep sa aiba un impact major asupra pietelor imobiliare din Europa in principal in contextul evolutiei SIIC (Societe deInvestissement Immobilier Cotee) in Franta. Pe fondul avantajelor fiscale de care se bucura orice investitor care vinde unei SIIC, aceste companii au realizat achizitii in valoare de peste 8,9 miliarde de euro.
Tony Horrell a concluzionat: "Desi performantele sectorului imobiliar vor fi mai slabe in 2007, acest sector va ramane in continuare atractiv comparativ cu cel al actiunilor si obligatiunilor. Ne asteptam la randamente reale de 9-11% in Europa in 2007".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO