Business Internaţional

Şeful FMI este unul dintre favoriţii opoziţiei la preşedinţia Franţei

Şeful FMI este unul dintre favoriţii opoziţiei la preşedinţia Franţei
23.08.2010, 23:52 13

Fondul Monetar Internaţional ar putea fi nevoit să îşi găseascăun alt şef în condiţiile în care Dominique Strauss-Kahn, actualulmanaging director al creditorului cu sediul la Washington, esteconsiderat favoritul opoziţiei la funcţia de preşedinte al Franţei,potrivit unui sondaj ce urma să apară ieri în cotidianulLiberation, scrie Bloomberg.
Dintre cei intervievaţi, circa 50% au spus că au o părere bunădespre Strauss-Kahn. Directorul FMI şi primarul Parisului DominiqueDelanoe au fost politicienii din opoziţie care au obţinut cele maibune rezultate în acest sondaj. Strauss-Kahn a câştigat 4%, iarDelanoe 3% din iulie până în prezent.
DSK, aşa cum mai este numit Strauss-Kahn, este favoritul a 44%dintre cei intervievaţi pentru poziţia de preşedinte al Franţei.Nicolas Sarkozy, carac­terizat de revista News­week ca "the lovedab­road, hated at home" (plăcut de străini, urât de francezi), aprimit doar 24% din voturi. Mai mult, 55% dintre subiecţiisondajului au spus că vor ca opoziţia să câştige alegerileprezidenţiale ce vor avea loc în 2012.
Dominique Strauss-Kah este de aproape trei ani la şefia uneiadintre cele mai puternice instituţii financiare, FMI. El a acceptatpoziţia de top din cadrul fondului în noiembrie 2007, după eşeculdin anul precedent când nu a reuşit să câştige alegerile primaredin cadrul Partidului Socialist pentru a putea intra în cursapentru presedinţia hexa­go­nului, a doua cea mai pu­ternicăeconomie din Euro­pa după Germania. El a pier­dut lupta cu SegoleneRoyal la distanţă de doar câteva voturi. Aceasta din urmă avea săpiardă apoi lupta finală în faţa candidatului conservator NicolasSarkozy.
În vârstă de 61 de ani, DSK a avut o lungă carieră politică înFranţa înainte de a ajunge la Washington. El a fost de trei orideputat în Adunarea Naţională, primar în Sarcelles, ministru definanţe în timpul guvernului socialist al lui Lionel Jospain şiministru al industriilor în timpul lui Francois Mitterand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO