Business Internaţional

Seful JPMorgan: Cea mai grea perioada a crizei de-abia acum incepe

15.01.2009, 17:19 24

Criza economica din Statele Unite se va inrautati in acest an in conditiile in care din ce in ce mai multi consumatori esueaza in a-si plati datoriile catre banci, crede Jamie Dimon, directorul executiv al bancii JPMorgan Chase, citat de Financial Times.

Declaratiile sefului bancii americane vin intr-un moment in care pietele bursiere de pe ambele maluri ale Atlanticului scad pe fondul speculatiilor privind inrautatirea crizei de lichiditate din industria bancara si a situatiei din segmentul american de retail.
"Perioada cea mai dificila a crizei economice nu se afla inca in spatele nostru. Conditiile de pe piata se vor deteriora semnificativ si in 2009", spune Dimon, adaugand ca pe segmentul bancar se asteapta la o continuare a scaderii volumului creditelor acordate.
JP Morgan a raportat un profit mai mic cu 76% in trimestrul patru ca urmare a operatiunilor de write down (reducere a valorii contabile a activelor) si a provizioanelor mai mari.
Profitul trimestrial al JP Morgan a fost de 702 milioane de dolari, in scadere fata de cele 3 mld. dolari obtinute in trimestrul patru din 2007.
Temerile investitorilor privitoare la segmentul bancar s-au accentuat odata cu aparitia, saptamana aceasta, a informatiilor referitoare la divizarea gigantului financiar american Citigroup.
Actiunile companiei s-au prabusit cu 23% in sedinta de miercuri, ajungand sa fie cotate la 4,53 dolari, iar analistii se asteapta ca pierderile operationale inregistrate de Citigroup in trimestrul patru sa fie de 6 pana la 10 mld. dolari.
In aceeasi sedinta, indicele Standard&Poor's 500 a incheiat cu 3,4% sub nivelul din ziua anterioara, declinul fiind mai accentuat pe segmentul companiilor de retail. Bursele din Europa au inregistrat de asemenea scaderi importante, in special in sectorul bancar, dupa ce Deutsche Bank a estimat pierderi in trimestrul patru.
Dimon a declarat ca banca pe care o conduce este pregatita sa se confrunte cu o deteriorare a operatiunilor orientate catre consumatori, precizand insa ca in situatia in care lucrurile se vor inrautati peste asteptari compania va fi nevoita sa opereze o noua reducere de costuri.
"In momentul in care privim inapoi la excesele industriei bancare, este clar ca o parte a operatiunilor caracteristice perioadei de dinainte de criza nu vor mai fi abordate", a declarat Dimon, care considera ca industria bancara va incerca in urmatorii ani o intoarcere la operatiunile traditionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO