Business Internaţional

Semne încurajatoare de pe „frontul“ de Vest: Economia SUA, cea mai mare a lumii, creează constant locuri de muncă, iar bursele se pregătesc să atace maximele istorice

Preşedintele Fed Ben Bernanke a promis că instituţia sa va injecta lichidităţi în pieţe şi economie până când şomajul se va reduce considerabil şi sustenabil. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele Fed Ben Bernanke a promis că instituţia sa va injecta lichidităţi în pieţe şi economie până când şomajul se va reduce considerabil şi sustenabil. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

03.02.2013, 19:28 1599

„Economia continuă să-şi revină şi să creeze locuri de muncă pe o cale lungă, dar sigură. Dacă rata şomajului nu ar fi fost atât de mare, creşterea ar fi mulţu­mitoare deoarece este lentă, dar constantă, dar lipsesc încă câteva milioane de locuri de muncă pentru a ajunge la nivelul de unde s-a plecat la începutul recesiunii“, a explicat Kevin Logan, analist la HSBC, citat de Bloomberg.

SUA au recuperat 5,51 de mi­li­oane de locuri de muncă din cele 8,74 milioane pierdute din cauza rece­siunii care a început în de­cembrie 2007 şi s-a terminat în iunie 2009.

Numărul locurilor de muncă a crescut cu 157.000 în prima lună a acestui an, potrivit datelor minis­terului muncii. Cifrele nu sunt mari şi sunt mai mici decât anticipau ana­liştii, dar ministerul a revizuit sub­stanţial în sens pozitiv datele pen­tru lunile anterioare. Astfel, rezultatul privind numărul de posturi create în noiembrie a fost majorat de la 161.000 la 247.000, iar cel pentru decembrie de la 155.000 la 196.000.
 

Veştile bune din economie sunt pe placul investitorilor

Perspectivele mai optimiste legate de piaţa muncii, care s-ar putea traduce, prin prisma stabi­lităţii lo­cului de muncă, printr-o pre­dispoziţie mai mare pentru chel­tuieli din partea populaţiei în pofida creşterii impozitelor pe salarii, au împins vineri indicele industrial Dow Jones peste pragul de 14.000 de puncte pentru prima dată după 2007. S&P 500 a atins maximul ultimilor cinci ani. Astfel, Dow Jones este cu 1,1% sub maximul istoric de 14.164,53 puncte, iar S&P 500 cu 3,3%, sub recordul de 1.565,15 stabilit în octombrie 2007.

De asemenea, faptul că rata şomajului se menţine ridicată, la 7,9% în ianuarie, încurajează inves­titorii să creadă că Rezerva Fede­rală, banca centrală a SUA, va con­tinua să injecteze bani pe pieţele finan­ciare.

Cele mai multe locuri noi de muncă (33.000) au fost create în sectorul de retail, ceea ce este foarte important deoarece ar putea re­flecta optimismul comercianţilor. Cheltu­ielile populaţiei reprezintă princi­palul motor de creştere al economiei americane. Dar econo­miştii au cal­culat că în fiecare lună ar trebui cre­ate peste 250.000 de locuri de muncă pentru ca şomajul să se reducă semni­ficativ. De asemenea, pentru prima dată în aproape doi ani durata medie a şomajului s-a redus semni­ficativ, la 35,3 săptămâni, cel mai scăzut nivel de după ianuarie 2011.

Imaginea optimistă care încon­joară situaţia economiei a fost colorată de îmbunătăţirea încrederii po­pulaţiei, în condiţiile în care ame­ricanii au considerat că acordul politicienilor prin care s-a evitat căderea ţării în „prăpastia“ fiscală la începutul anului – un pachet de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli care ar fi intrat automat în vigoare în lipsa unui consens – este benefic economiei, scrie Thomson Reuters. Totuşi, taxele şi impozitele pentru unii americani au crescut, precum impozitul pe salariu după expirarea unei scutiri de 2%.

Un indice al încrederii calculat de agenţie împreună cu Universi­tatea Michigan a crescut de la 72,9 în decembrie la 73,8 în ianuarie, peste estimările analiştilor. De asemenea, activitatea fabricilor a atins maximul ultimelor nouă luni.
 

Dobânzile mici încurajează consumul

În plus, ianuarie a marcat un start în forţă pentru emblematica in­dustrie auto, cu o creştere generală a vânzărilor şi cerere puternică pen­tru camionete, semn că livrările ar putea ajunge anul acesta la nive­lurile anterioare crizei economice. Vân­zările de automobile şi ca­mio­nete au urcat cu 14% compartiv cu luna ianuarie a anului trecut, la 1,04 milioane de unităţi.

„Îi ai pe instalatori, electricieni şi fermieri şi pe toţi cei care-i ajută la lucru conducând camionete“, a expli­cat dealerul auto Mike Shaw. Americanii sunt încurajaţi să cumpere maşini noi de accesul facil la credit şi de dobânzile foarte mici.

Prin prisma datelor pozitive, pre­şe­dintele Fed St. Louis, James Bul­lard, anticipează că avansul PIB-ului va căpăta suficientă forţă pentru a-i permite băncii centrale să reducă cel mai devreme la mijlocul anului ritmul achiziţiilor de active prin care susţine pieţele şi economia. Bullard estimează că economia va creşte cu 3% anul acesta. În ultimul trimestru din 2012 PIB-ul a scăzut neaşteptat cu 0,1% în ritm anualizat – cel mai slab rezultat de la ieşirea din recesiune - în principal din cauza reducerilor cheltuielilor cu apărarea. Dar creşterea numărului de locuri de muncă de la sfârşitul anului sugerează că situaţia economică nu este atât de gravă precum sugerează evoluţia PIB-ului. Bullard se aşteaptă, de asemenea, ca rata şomajului să se reducă semnificativ spre sfărşitul acestui an. Un nivel al şomajului de 8% este considerat o catastrofă în SUA. Bullard a fost primul oficial al Fed care a cerut lansarea celei de-a doua runde de ajustare cantitativă.

„Este clar că economia a căpătat forţă. Majoritatea pistoanelor motorului economic funcţionează, ceea ce indică o creştere suste­nabilă“, a spus Sung Won Sohn, profesor de economie la Uni­versi­tatea de Stat California.

 

În zona euro inflaţia este aproape de ţinta BCE şi şomajul la niveluri record

Inflaţia din zona euro a decelerat în ianuarie la minimul ultimilor doi ani în condiţiile în care companiile au redus preţurile într-un moment în care rata şomajului a urcat la nivelul record de 11,7%, scrie The Wall Street Journal. Rata inflaţiei din ţările care folosesc euro a decelerat la 2% în raport cu aceeaşi lună a anului trecut, cel mai redus nivel din noiembrie 2010, potrivit datelor Eurostat. Maximul de 3% a fost atins în septembrie 2011. Ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) este de puţin sub 2%. În ultimul an, inflaţia a fost alimentată de creşterea taxelor şi preţurilor energiei, dar exceptând aceşti factori, avansul mediu al preţurilor este de doar 1%, ceea ce reflectă o economie slabă. Deoarece inflaţia pare că este sub control, analiştii consideră că BCE are acum destul spaţiu de manevră pentru a reduce şi mai mult dobânzile, stimulând astfel economia intrată în a doua recesiune din ultimii patru ani. În prezent, dobânda de politică monetară a băncii centrale a zonei euro este de 0,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO