Business Internaţional

Semnele de intrebare privind situatia de la Shell persista

09.03.2004, 00:00 22



In urma neasteptatei restructurari de la varf a Royal Dutch/Shell, grupul anglo-olandez din sectorul energetic, au aparut doi castigatori clari in lupta pentru pozitiile fruntase din cadrul grupului si doi mai putin evidenti, relateaza Financial Times.



Jeroen van der Veer, relativ necunoscut, a ocupat pozitia eliberata de Sir Philip Watts, care si-a prezentat demisia la numai doua luni dupa unul dintre cele mai serioase scandaluri din istoria de un secol a Shell. Malcolm Brinded, directorul diviziei de gaze si energie a grupului, a fost transferat in pozitia ramasa vacanta in urma plecarii lui Walter van de Vijer, fostul director al operatiunilor de explorare si productie.



Brinded va conduce ambele divizii pana ce Shell va gasi un inlocuitor. Conform speculatiilor investitorilor, compania ar putea fi nevoita sa caute candidati din exterior pentru unele din pozitiile sale de varf. Miercuri, odata cu demisiile lui Sir Philip si van de Vijer, comitetul director al companiei s-a micsorat, de la sase la patru membri.



Plecarea celor doi a avut loc ca urmare a lansarii unei anchete de catre comitetul de audit din cadrul consiliului de conducere al companiei cu privire la anuntul facut de companie in luna ianuarie legat de revizuirea in jos, cu 20%, a rezervelor sale confirmate, pana la 3,9 miliarde de barili.



Van der Veer a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizate vineri ca board-ul companiei "si-a pierdut increderea" in managementul lui Sir Philip si al lui van der Vijer cu privire la problema rezervelor, fara a oferi detalii suplimentare.



Intrebat daca Sir Philip a intreprins actiuni ilegale, van der Veer a declarat: "Ancheta nu s-a incheiat. Sa nu facem speculatii cu privire la concluziile ce vor fi trase". Compania va face publice rezultatele anchetei in momentul in care aceasta va fi finalizata, a declarat van der Veer, desi acest proces ar putea dura saptamani sau chiar luni.



Comitetul de audit al companiei Shell, ce include numai directori non-executivi, a angajat firma de avocatura Davis Polk & Wardwell sa conduca ancheta legata de rezerve. Actuali si fosti directori ai Shell colaboreaza in cadrul anchetei, a declarat o purtatoare de cuvant a companiei.



Care ar putea fi inlocuitorul potrivit? Consultantii companiei Shell, de la bancheri la consilieri, il au in vedere pe Frank Chapman, directorul executiv al BG, distribuitorul britanic din sectorul gazelor.



Intrebarea este daca Shell il va putea convinge pe acesta sa-i accepte oferta. "Va trebui sa i se promita cea mai importanta pozitie. Aceasta nu va fi insa vacanta pana in anul 2008 cand van der Veer va atinge varsta de pensionare.



In decursul carierei sale de o viata in cadrul Royal Dutch/Shell, van der Veer nu s-a adresat presei pana in urma cu trei ani si jumatate. In aceasta saptamana, dupa investirea sa in pozitia de varf a companiei Shell, el nu a fost imediat disponibil pentru declaratii de presa.



Jeroen van der Veer a trimis sambata un e-mail echipei sale in care arata ca strategia de afaceri a companiei este foarte clara, principalele principii in jurul careia aceasta este organizata fiind "transparenta, integritate, soliditate si viteza". Acesta a descris ziua de miercuri, cand au avut loc schimbarile de management, drept o zi "trista si dificila" pentru Shell si cei doi directori demisi.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO