Business Internaţional

Severstal, nevoit sa renunte la planurile de investitii

18.11.2008, 17:49 19

Severstal, cel mai mare producator de otel din Rusia, si-a dublat profitul aferent lunii septembrie pe fondul preturilor ridicate, insa si-a redus estimarile anuale din cauza cererii in scadere, scrie Bloomberg. Profitul net al companiei a urcat la 3,24 mld. dolari (2,6 mld. euro), sau 3,22 dolari/titlu, comparativ cu nivelul de 1,53 mld. dolari inregistrat anul trecut.

Severstal va renunta la un program ambitios de investitii in valoare de 8 mld. de dolari (6,3 mld. de euro), demonstrand ca declinul economic forteaza producatorii sa-si reduca cheltuielile de capital, scrie Financial Times. Compania, care s-a extins puternic in ultimii ani, a anuntat ieri ca va diminua estimarile cu privire la veniturile aferente celui de-al patrulea trimestru si ca va micsora din nou productia.
Severstal isi reduce productia cu 30% in uzinele din SUA, miscare similara celor ale altor producatori de otel. ArcelorMittal, liderul mondial in aceasta industrie, si-a diminuat productia cu 35%, in timp ce Chorus, divizia europeana a companiei indiene Tata Steel, a efectuat o reducere de 30%.
Alexei Mordasov, CEO al Severstal, a afirmat ca actiunile companiei "vor trebui sa permita grupului sa continue sa opereze in conditii profitabile chiar si intr-un mediu mai putin favorabil". Programul de investitii in valoare de 6,3 mld. de euro era planificat sa se desfasoare pe o durata de 3 ani, pana in 2011. Majoritatea investitiilor erau adresate cresterii productiei si a calitatii otelului in cazul uzinelor importante din Rusia.
O parte a proiectului vizeaza santierele de lucru din SUA, Franta si Italia, in timp ce o alta suma sprijina extinderea exploatarilor miniere din Rusia. Severstal a anuntat ca, pe fondul climatului mai putin favorabil din industria otelului, "majoritatea" investitiilor vor fi amanate, pana cand "previzibilitatea pietei si conditiile se vor ameliora".
Severstal a emis avertismente cu privire la profitul operational (EBITDA) pe 2008, estimat la nivelul de 5,1-5,3 mld. dolari (4-4,1 mld. euro), comparativ cu o previziune anterioara, de 5,8-6,1 mld. dolari (4,6-4,8 mld. euro). Productia de otel din al treilea trimestru s-a majorat cu 14%, pana la 6 milioane tone dupa ce Severstal a achizitionat in vara companiile americane Esmark si WCI Steel, mizand pe un dolar slabit care ar fi putut genera exporturi competitive.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO