Business Internaţional

Situaţie de urgenţă în Spania: Spaţiul aerian deasupra regiunii Catalonia a fost închis din cauza resturilor unei rachete chinezeşti

Situaţie de urgenţă în Spania: Spaţiul aerian...

Autor: Petru Mazilu

04.11.2022, 12:20 130

Spania a închis pentru scurt timp o parte a spaţiului aerian din cauza unor resturi ale unei rachete chinezeşti, potrivit Reuters.

Spania a închis vineri, pentru scurt timpm spaţiul aerian deasupra regiunii Catalonia (nord-est) şi a altor trei regiuni, deoarece se aşteaptă ca rămăşiţele unei rachete chinezeşti să treacă prin zonă, au anunţat vineri autorităţile pentru situaţii de urgenţă.

„Din cauza riscului asociat cu trecerea obiectului spaţial CZ-5B prin spaţiul aerian spaniol, zborurile au fost restricţionate în totalitate de la ora 09:38 la 10:18 în Catalonia şi în alte comunităţi", a anunţat serviciul pe contul său de Twitter.

Racheta Long March 5B (CZ-5B), cea mai puternică rachetă chineză, a decolat pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a livra ultimul modul al staţiei spaţiale aflate în construcţie.

Pe măsură ce gravitaţia trage racheta înapoi pe Pământ, se aşteaptă ca o mare parte a acesteia să ardă la reintrare, deşi există temeri că mai multe bucăţi ar putea supravieţui.

Serviciul de supraveghere şi urmărire spaţială al Uniunii Europene a declarat că resturile vor reintra cel mai probabil în atmosfera terestră în mijlocul Atlanticului şi vor ateriza în mare. Serviciul a avertizat că nordul Spaniei şi Portugalia şi sudul Italiei se află în traiectoria potenţială a rachetei.

„Probabilitatea statistică a unui impact la sol în zonele populate este scăzută. Aceste previziuni vin însă cu incertitudini, iar o estimare mai bună va fi posibilă doar în apropierea reintratului", a precizat EUSST.

Acesta a fost cel de-al patrulea zbor al Long March 5B de la lansarea sa inaugurală din mai 2020. La prima sa lansare, fragmente din rachetă au aterizat pe Coasta de Fildeş, deteriorând mai multe clădiri. Resturi de la al doilea zbor au aterizat în Oceanul Indian, în timp ce rămăşiţele celui de-al treilea au căzut în Marea Sulu din Filipine.

Reintrarea rachetei în atmosferă este o practică obişnuită la nivel internaţional, a declarat vineri Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei şedinţe periodice de informare, când a fost întrebat dacă China a luat măsuri pentru a reduce riscurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO