Business Internaţional

Smartphone-ul conduce economia. Danemarca face încă un pas spre a deveni prima ţară fără cash

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Luiza Chiroiu

08.05.2015, 00:04 2461
Magazinele de haine, benzinăriile şi restaurantele din Danemarca nu vor mai fi obligate să accepte plata cu bani cash de la clienţi începând cu anul viitor, potrivit unei propuneri a guvernului, ceea ce aduce ţara scandinavă cu un pas mai aproape de statutul de prima economie a lumii care funcţionează fără bani fizici.

„Societatea s-a schimbat atât de mult încât nu mai este necesar ca agenţii comerciali să fie obligaţi să accepte plata cash“, a spus Henrik Hytolft, purtătorul de cuvânt al Camerei daneze a comer­ţului, citat de thelocal.dk.

Afirmaţia oficialului pare să fie susţinută de datele statistice, care arată că aproape o treime din danezi transferă deja bani folosind o aplicaţie pentru smartphone-uri deţinută de cea mai mare bancă din ţară, Danske Bank.

Hyloft a invocat, de asemenea, motive ce ţin de costurile ridicate presupuse de asigurarea securităţii tranzacţiilor cu numerar.

Renunţarea la plăţile cash ar putea fi o soluţie şi pentru o eventuală situaţie asemănătoare celei din Germania din ultimele zile, acolo unde o grevă a trasportatorilor şi curierilor a creat o minicriză de lichiditate. Aici, oamenii găsesc cu greu un bancomat care să mai aibă încă bani. Din cauza grevei de săptămâna aceasta a transportatorilor, inclusiv a angajaţilor firmelor de curierat, rezervele de numerar din bancomatele care nu au fost alimentate din timp fie au fost deja epuizate, fie sunt pe terminate, scrie The Telegraph. Posibila eliminare a banilor în formă fizică a născut temeri în rândul danezilor legate de creşterea numărului de furturi de bani de pe carduri sau direct din conturi. În Suedia, numărul acestor infracţiuni s-a dublat în ultimii zece ani.

Din cauza acestor temeri, Danske Bank a decis să conecteze aplicaţia sa pentru plăţi cu o semnătură digitală care să includă codul numeric personal al utilizatorului.

Iniţiativa guvernului, parte a unui pachet de măsuri de stimulare a economiei prin re­du­cerea costurilor şi creşterea productivităţii, nu in­clude supermarketurile, ca­bi­netele medicale, farmaciile şi oficiile poştale, care va tre­bui să accepte şi plata în numerar. Propunerea guvernului de a da posibilitatea magazinelor de textile, restaurantelor şi benzinăriilor de a alege dacă primesc sau nu bani cash de la clienţi trebuie votată de parlament. Dacă va trece, noua lege se va aplica de la începutul anului viitor.

Danezii fac, altături de suedezi şi finlandezi, cele mai multe plăţi cu cardul per capita din UE, astfel că este puţin probabil ca iniţiativa guvernului să se lovească de împotrivirea cetăţenilor.

Trei din patru danezi au plătit cu cardul cel puţin o dată pentru o comandă pe internet anul trecut, în timp ce plăţile în numerar şi cu cecuri au reprezentat doar un sfert din totalul plăţilor efectuate în comerţul retail. La începutul anilor ’90, ponderea acestora se situa la 80%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO