Business Internaţional

Danemarca face eforturi incredibile pentru a rezista în războiul valutar. Va ceda ca Elveţia?

Tulburările din economia daneză au cauzat derapajul în teritoriu negativ al dobânzilor oferite pe piaţa daneză de 500 de miliarde de dolari a obligaţiunilor ipotecare, cea mai mare din lume raportată la numărul de locuitori. Foto: Alexandru Hojda

Tulburările din economia daneză au cauzat derapajul în teritoriu negativ al dobânzilor oferite pe piaţa daneză de 500 de miliarde de dolari a obligaţiunilor ipotecare, cea mai mare din lume raportată la numărul de locuitori. Foto: Alexandru Hojda

Autor: Sebastian Tănase

03.02.2015, 19:41 6923

Banca centrală a Danemarcei a in­ter­venit luna trecută pe piaţa valutară cu vânzări record de coroane daneze, echi­valente cu 16,3 mld. dolari, pentru a-şi slăbi moneda şi proteja pra­gul limită de curs valutar coroa­nă/euro în condiţiile în care specula­torii testează rezistenţa instituţiei, scrie Bloomberg.

Intervenţia a umflat rezervele va­lu­tare ale băncii la nivelul record de 564,1 mld. coroane. Instituţia, ulti­ma ma­re bancă centrală care are fixat cursul de schimb în raport cu euro, şi guvernul danez luptă cu toate armele pentru a menţine acest parg. Dane­mar­ca a suspendat vânzările de obli­ga­ţiuni guvernamentale pentru a blo­ca un culoar prin care investitorii cum­pă­ră coroane, notează BBC. La aceas­tă soluţie a recurs după ce banca cen­trală a redus dobânda la depozite adânc în teritoriul negativ la nivelul re­cord de -0,5%. Dobânzile au co­borât de trei ori în două săptămâni, ulti­ma dată ca urmare a deciziei băn­cii naţio­na­le a Elveţiei de a renunţa la pra­gul mi­nim de schimb valutar franc elve­ţian/euro introdus în urmă cu trei ani.

„Pragul valutar danez este puter­nic atacat“, a avertizat Johan Javeus, analist la SEB AB, cel mai mare trader valutar din Scandinavia.

Banca centrală încearcă să liniş­teas­că spiritele. „Nu există limite“ în pri­vinţa achiziţiilor de monedă străină efec­tuate de banca naţională deoare­ce instituţia „se poate aproviziona ne­li­mitat cu coroane“ pentru a interveni pe piaţă, a declarat Karsten Biltoft, şeful departamentului de comunicare al băncii centrale. El a asigurat că nivelul rezervelor nu prezintă niciun risc. Însă şi oficialii băncii centrale elveţiene au dat asigurări cu câteva zile înainte de a renunţa la pragul de schimb valutar că îl vor apăra.

Statul danez şi-a ancorat moneda de euro când s-a alăturat Mecanis­mu­lui European de Schimb Valutar (ERM2) în 1999. Acesta presupune ca Banca Naţională a Danemarcei (BND) împreună cu BCE să menţină un curs de schimb semiflexibil în raport cu mo­ne­da europeană, în care coroana să poa­tă fluctua, însă doar cu o variaţie de plus-minus 2,25%.

Acum coroana daneză este cum­pă­rată de investitori pentru că este con­siderată un activ sigur, ceea ce du­ce la aprecierea monedei peste nivelul la care face bine economiei.

 

Printre cele mai mici costuri de finanţare din lume

Un efect al politcilor monetare ale băncii centrale este că randamentele obligaţiunilor statului danez au ajuns cele mai mici din lume după cele ale Elveţiei şi cochetează cu teritoriul negativ.

„Ar fi putut suna deplasat în urmă cu câteva sâptămâni, însă nu şi acum. Dacă şrandamenteleţ devin negative, vor rămâne aşa o perioadă“, a afirmat Anne Lohmann Rasmussen, analist la Danske Bank.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale statului danez au scăzut vineri cu 30 de puncte de bază după ce banca centrală a anunţat că toate vânzările de obligaţiuni guvernamentale vor fi suspendate în încercarea de a contracara influxul masiv de capital.

Lista în creştere a evenimentelor neobişnuite de pe pieţele daneze a fost completată de fondurile mutuale de investiţii în obligaţiuni, care au încetat tranzacţionarea acestui tip de titlu de valoare pentru că nu puteau fi corect valorificate.

De asemenea, tulburările din economia daneză au cauzat derapajul în teritoriu negativ al dobânzilor oferite pe piaţa daneză de 500 de miliarde de dolari a obligaţiunilor ipotecare, cea mai mare din lume raportată la numărul de locuitori, ceea ce determină bănci precum Danske Bank să analizeze posibilitatea acordării de credite ipotecare pe 30 de ani cu dobândă fixă de 1,5%.

„Aceasta este o problemă care apare de obicei pe pieţele emergente. Nu îmi pot aminti ultima dată când a existat problema aceasta pe pieţele daneze“, a afirmat CEO-ul Asociaţiei Fondului Danez de Investiţii, Jens Joergen Moeller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO