Business Internaţional

Solutia problemelor Greciei este renuntarea la moneda euro, crede un profesor de economie de la Harvard

Solutia problemelor Greciei este renuntarea la moneda euro, crede un profesor de economie de la Harvard

FOTO: Reuters

17.03.2010, 23:10 37

Martin Feldstein, care a avertizat in urma cu aproape douadecenii ca moneda euro se va dovedi a fi o "primejdie eco no mica",a declarat ca ideea ca Grecia sa-si reduca deficitul bugetar de la12 la 3 procente in numai doi ani este "fantezista", scrieBloomberg.

"Optiunile sunt fie intrarea in in c apa citate de plata, fieparasirea zonei euro, fie amandoua variantele", a explicat Feldstein, care a fost consilier al prese dintilor americani inca dintimpul adminis tra tiei Reagan.

Scenariulsau se afla in puternica contradictie cu viziunea lui Jean-ClaudeTrichet, presedintele Bancii Centrale Europene, care a afirmat castrategia Greciei este "convingatoare" si a calificat drept"absurde" orice speculatii privind iesirea grecilor din uniuneamonetara.

Pe aceeasi lungime de unda cu Soros

Cu toate acestea, o serie de investitori par a agrea punctul devedere al lui Feldstein. Miliardarul George Soros a declarat lunatrecuta ca moneda euro "ar putea sa nu supravietuiasca", in timp ceevolutia contractelor de tip credit default swap indica faptul caexista un risc de 22% ca Grecia sa intre in faliment in urmatoriicinci ani, fata de 16% in urma cu un an.

Declaratiile lui Feldstein marcheaza cel mai recent atac al saula adresa mo nedei euro, la cinci ani dupa ce a afirmat ca regulileuniunii monetare genereaza "deficite fiscale cronice" si la maimult de un an de cand a sugerat pentru prima oara ca zona euro s-arputea sparge.

Si analistii de la Standard Bank au avertizat ca Grecia, alaturide Irlanda, se numara printre tarile care se afla intr-o situatieeconomica "intolerabila", motiv pentru care ar putea parasi zonaeuro pana la finalul anului acesta.

Feldstein "are in prezent mai multe motive sa con si de re caare dreptate si este normal sa vorbeasca despre limi tari (aleuniunii monetare - n. r.), insa zona euro in niciun caz nu se vasparge", potrivit lui Philip Lane, pro fesor de economie in cadrulTrinity College din Dublin.

Desi guvernul de la Atena a prezentat la inceputul lunii un nouset de masuri de austeritate in valoare de 4,8 miliarde de euro,menit sa echilibreze finantele publice, costurile de finantare aletarii nu au reusit sa scada semnificativ. Ran damentulobligatiunilor cu scadenta la zece ani emise de guvernul de laAtena a urcat cu 9 puncte de baza (0,09%), dupa ce grecii auanuntat masurile de austeritate, astfel ca ieri se situa la6,12%.

Privatizari de 2,5 miliarde de euro

Totusi, pentru a mai scapa din datorii, Cabinetul grec a hotaratsa vanda o parte din participatiile pe care le detine in diferitecompanii, insa a exclus din start po si bilitatea vanzarii unorinsule, scrie The Wall Street Journal.

Statul spera sa stranga circa 2,5 mld. euro, adica 1% dinProdusul Intern Brut, prin vanzarea pachetului de ac tiuni dincadrul firmei de pariuri OPAP, dar si a ca tor va aeronave AirbusA430 pe care le detine de dinainte ca operatorul aerian OlympicAirlines sa fie privatizat.

Chiar daca suma ce ar urma sa fie stransa reprezinta o fractiuneinfima din datoria Greciei de 300 mld. euro, demersul ar puteaconvinge pietele financiare ca Atena face eforturi serioase indirectia echilibrarii finantelor publice.

"Planul de privatizare suna excelent in teorie. Daca vor fivandute toate activele de stat, poate chiar si Acropolele, esteposibil ca guvernul sa respecte tintele asumate", a afirmatConstantine Michalos, presedinte al Camerei de Comert si Industriedin Atena.

"Avand insa in vedere evolutiile actuale ale pietei, guvernul vafi nevoit sa vanda ieftin. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, nunumai Grecia se confrunta cu recesiune, ci intreaga lume", potrivitlui Michalos.

Costurile de finantare nu au scazut

In ciuda faptului ca guvernul de la Atena a anuntat masuri durepentru reducerea deficitului bugetar cu 4% anul acesta, eforturileelenilor nu s-au simtit pe pietele financiare. Costurile definantare ale tarii nu au reusit sa scada, ci din contra. Daca pe 3martie, ziua in care Grecia a prezentat noi demersuri in directiaechilibrarii finantelor publice, randamentul obligatiunilor cuscadenta la zece ani emise de guvernul elen se situa la 6,03%,indicatorul urcase pana la 6,12% ieri, adica o crestere de circa0,9% in decurs de numai doua saptamani. Singurii care au fostimpresionati de masurile de austeritate ale statuluisud-mediteranean au fost analistii de la agentia de evaluarefinanciara Standard & Poor's, care au confirmat ratingulGreciei pentru credite pe termen lung la BBB+, renuntand lasupravegherea cu implicatii negative, potrivit Market Watch.

Deprecierea euro si slabiciunile Europei

In viziunea oamenilor de afaceri europeni, un euro mai slabreprezinta un avantaj, dar deprecierea monedei unice este si odovada a problemelor cu care se confrunta economiile de pecontinent.

Desi majoritatea vede doar partea buna a deprecierii, pe masurace euro continua sa piarda teren in fata dolarului, lucrurile incepsa se complice, scrie The New York Times.

Intr-adevar, un euro mai slab aduce beneficii exportatoriloreuropeni, in conditiile in care produsele devin mult maicompetitive. Totodata, avantajeaza tari precum Grecia, Spania siPortugalia, care au deficite comerciale excesive si care sestraduiesc sa devina mai competitive pe pietele internationale.

"Nu am auzit pe nimeni care sa se planga de aceasta situatie", adeclarat Ralph Wiechers, economist-sef al Federatiei germane deinginerie. Privind lucrurile din alta perspectiva insa, depreciereaputernica a monedei euro are si o serie de efecte negative.

Preturile petrolului si ale altor materii prime exprimate indolari incep sa creasca, in contextul in care bunurile importatedevin mai scumpe atunci cand sunt exprimate in euro. Mai mult,exista un sentiment din ce in ce mai puternic ca declinul mondeicomune se traduce prin tendinta la nivel continental de ainregistra rezultate mai slabe in termeni de crestere economicacomparativ cu Statele Unite.

"Este vorba mai degraba de o slabiciune a monedei euro, decat deo revenire in forta a dolarului. Intreaga lume urmareste evolutiilede pe piata si exista anumite dubii cu privire la euro", potrivitlui Ulf Schneider, director executiv al companiei germaneFresenius. Euro se tranzactiona ieri pentru 1,3725 dolari, inscadere cu circa 4,5% fata de inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO