Business Internaţional

Spania ar putea rata ţinta de deficit bugetar

Spania ar putea rata ţinta de deficit bugetar

Foto Shutterstock

Autor: Paul Comşa

12.10.2011, 00:03 238

Spania ar putea rata ţinta de 6% stabilită pentru deficitul bugetar din acest an dacă nu va lua urgent măsuri suplimen­tare pentru a reduce cheltuielile sau majora veniturile, scrie The Guardian.

Deficitul a rămas neschimbat în prima jumătate a anului, potrivit datelor Institutului spaniol de statistică (INE), iar analiştii se aşteaptă ca indicatorul să ajungă până la sfârşitul anului la 7,5-8% din PIB, peste ţinta convenită de premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Fundaţiei Caselor de Economii din Spania (Funcas) Angel Laborda apreciază că datele cu privire la nevoile de creditare a administraţiei publice spaniole indică faptul că şansele ca deficitul bugetar să scadă de la 9% la 6% în acest an sunt foarte mici. "A trecut o mare parte din an, deci cred că este imposibil să atingem ţinta de 6%. Cred că deficitul va fi mai apropiat de 8%", consideră Laborda.

El învinovăţeşte autorităţile regionale pentru eşecul lor de a respecta ţintele de reducere a deficitelor şi afirmă că multe guverne locale au întârziat măsurile de austeritate datorită alegerilor din mai. La nivel regional sunt administrate peste o treime din cheltuielile publice, inclusiv educaţie şi sănătate. Mai mult, guvernele regionale şi-au majorat datoria în timpul primei jumătăţi a anului din cauza declinului semnificativ al veniturilor.

Alături de derapajele fiscale ale regiunilor, creşterea economică anemică a Spaniei reprezintă un obstacol pentru limitarea deficitului bugetar pe termen lung. Economia spaniolă a crescut cu 0,4% în primele trei luni ale acestui an şi cu 0,2% în al doilea trimestru, conform INE. Totodată, numărul angajaţilor din economie a scăzut cu 1% în al doilea trimestru raportat la primul. De asemenea, producţia industrială s-a redus cu 0,2% în primele opt luni ale anului.

Guvernul Zapatero a reuşit să-şi menţină până acum credibilitatea în rândul investitorilor deoarece a atins ţinta pentru anul trecut şi a dat asigurări că se va încadra în limita din acest an. Ministrul de finanţe Elena Salgado a insistat că atingerea unui deficit de maximum 6% este una dintre priorităţile acestui an, iar guvernul socialist a anunţat că va introduce noi măsuri de austeritate dacă va fi necesar. Totodată, conservatorii de la Partidul Popular (PP) care ar putea prelua puterea după alegerile din 20 noiembrie au anunţat că vor respecta ţinta convenită de socialişti.

Spania are o datorie publică sub cea a Greciei sau Italiei., dar este în continuare considerată ca fiind una dintre ţările zonei euro cu cele mai mari şanse de a intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO