Business Internaţional

Spania primeşte un vot de încredere de la guvernul chinez

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

12.04.2011, 23:36 101

China va continua să cumpere obligaţiuni emise de Spania şi vacontribui la finanţarea restructurării caselor de economii aleţării iberice, a declarat o sursă oficială spaniolă după reuniunealiderilor celor două state. Dacă în urmă cu câteva luni Spania erabăgată în aceeaşi categorie cu Grecia, Irlanda şi Portugalia,măsurile luate de atunci au îndepărtat ţara de grupul statelor cuprobleme care au nevoie de ajutor extern.

Sursa oficială a declarat că premierul chinez Wen Jiabao nu amenţionat vreo sumă concretă care urmează să fie investită întitluri spaniole. China deţine 12% din datoriile publice aleSpaniei către creditori externi.

Situaţia financiară a Spaniei s-a decuplat însă în ultimelesăptămâni de criza din Portugalia, care a cerut deja sprijinfinanciar de la UE. Costul riscului asociat obligaţiunilor de statspaniole s-a redus şi se află la cel mai scăzut nivel de laînceputul lunii noiembrie.

De la începutul crizei din Europa, China a anunţat în mai multerânduri că va cumpăra titlurile de stat ale ţărilor cu probleme,inclusiv ale Greciei. Cu ocazia unei întâlniri de la finalul anuluitrecut, preşedintele chinez Hu Jintao l-a asigurat pe omologulportughez Anibal Antonio Silva că va avea tot suportul gigantuluiasiatic pentru a reuşi să treacă cu bine de criza economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO