Business Internaţional

Spania respinge pentru moment austeritatea cerută de FMI

Spania respinge pentru moment austeritatea cerută de FMI

Mariano Rajoy, premierul Spaniei

Autor: Ioana Nita

18.06.2012, 00:04 311

Spania nu va implementa ultimele recomandări făcute de Fondul Mo­netar In­ter­naţional (FMI) care includ reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA, deoa­rece acestea nu au caracter obligatoriu, a declarat recent premierul spaniol Mariano Rajoy, potrivit Associated Press.

FMI este una dintre cele trei instituţii la care guvernul lui Rajoy a apelat pentru evaluarea stării siste­mului bancar spaniol înainte de a negocia un plan de salvare de 100 miliarde euro pentru creditorii care au dificultăţi financiare.

Cel mai recent raport emis de FMI nu s-a referit la starea sistemului bancar, ci a fost o analiză asupra stării economiei spaniole, raportul FMI criticând Spania pentru că a ratat ţinta de reducere a deficitului în 2011. Anul trecut, deficitul bugetar al Spaniei a fost de 8,9% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% impus de Uniu­nea Europeană. Pentru anul acesta, obiectivul lui Rajoy este de a reduce deficitul la 5,3% din PIB, însă FMI consideră această ţintă ca fiind "foarte ambiţioasă" şi cel mai probabil nu va fi atinsă.

FMI a sugerat ca auto­rităţile din Madrid să mă­rească taxa pe valoarea adău­gată (TVA), care a fost ma-jorată de guvernul socialist anterior la 18%, acesta redu­când şi salariile din sectorul public cu 5% în 2010.

Rajoy însă a îngheţat salariile, refuzând să le mai reducă sau să mărească taxele, dat fiind că economia intră într-o dublă recesiune.

Pre­mierul a declarat că recomandările FMI sunt doar sugestii şi că nu le va imple­menta pentru moment.

Premierul Spaniei a afir­mat că în prezent cel mai im­portant pentru Europa este să reabiliteze imaginea monedei unice: "Europa trebuie să transmită lumii că uniunea monetară este un proiect ireversibil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO