Business Internaţional

Spania se teme că va rata ţinta de creştere economică pentru anul acesta

Spania se teme că va rata ţinta de creştere economică pentru anul acesta

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

07.10.2011, 00:02 296

Economia spaniolă nu-şi va putea, probabil, atinge ţinta de creştere economică stabilită pentru anul acesta, de 1,3%, semn că Spania se adânceşte şi mai mult în nisipurile mişcătoare în care a fost impinsă de povara datoriilor.

Ţinta de creştere economică probabil nu va fi atinsă deoarece economia a ajuns pe marginea unei noi recesiuni, iar şomajul continuă să crească, a declarat ministrul spaniol al muncii Valeriano Gomez, pentru CNBC.

Afirmaţiile oficialului sunt îngrijorătoare în condiţiile în care FMI a atenţionat că nu mai poate fi exclusă recesiunea în Europa anul viitor şi a avertizat că economiile mai puternice ar putea fi nevoite să amâne tăierile de amploare ale cheltuielilor pentru a nu împiedica revenirea economiilor.

Spania a înregistrat în septembrie cea mai mare creştere a şomajului din ultimii cel puţin 15 ani. După ce guvernul a redus numărul locurilor de muncă din sectorul public, numărul celor care cer ajutoare de şomaj a urcat la 4,2 milioane de persoane. Spania înregistrează cea mai rată a şomajului din Europa, de 21%.

"O creştere economică de 1% anul acesta este insuficientă pentru a se crea locuri de muncă", spune Gomez.

Colapsul unei bule imobiliare care a alimentat economia timp de un deceniu a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de persoane cu pregătire profesională slabă.

Ministrul a cerut oficialilor din celelalte state din zona euro să ia în considerare modalităţi alternative de stimulare a creşterii economice şi să se concentraze mai puţin pe introducerea unor măsuri dure de austeritate.

Alături de Portugalia, Irlanda, Grecia şi Italia, Spania este considerată ca fiind una dintre ţările zonei euro cu cele mai mari şanse de a intra în incapacitate de plată a datoriilor.

Economia spaniolă a crescut cu 0,4% în primele trei luni ale acestui an şi cu 0,2% în al doilea trimestru. Analiştii sunt tot mai îngrijoraţi că economia ar putea începe să scadă în ultimele trei luni ale anului.

Mai optimist, ministrul economiei Elena Salgado apreciază că economia va creşte în ultimele două trimestre ale acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO