Business Internaţional

Spaniolii care nu-şi mai pot plăti ratele rămân cu datorii chiar şi după ce banca le ia casa

Spaniolii care nu-şi mai pot plăti ratele rămân cu datorii chiar şi după ce banca le ia casa

Autor: Gabriel Razi

02.11.2010, 23:44 68

Manolo Marban, 59 de ani, locuieşte în Toledo şi deţine unpet-shop, pe care l-a cumpărat în 2006, impulsionat de boom-ulimobiliar din Spania. Acum, nu mai deţine niciuna din cele douăproprietăţi pe care le deţinea, după ce banca i-a prescris ipotecaşi aşteaptă ca tribunalul să trimită ordinele de evacuare.

Pentru un american aflat în această situaţie evacuarea ar însemnasfârşitul problemelor, însă nu şi pentru un spaniol, scrie The NewYork Times.

Pentru Manolo Marban şi pentru mulţi alţi conaţionali aflaţi însituaţia lui, calvarul abia acum începe. După terminarea proceselorcu banca, el va mai avea o datorie de 140.000 de dolari.
"Voi munci pentru bancă pentru tot restul vieţii mele. Nu voi maiputea deţine niciodată nimic, nici măcar o maşină", spune culacrimi în ochi spaniolul.
Excesele imobiliare şi bancare din Spania sunt similare celor dinStatele Unite, determinând o explozie rapidă a sectoruluiconstrucţiilor şi creşteri mari ale preţurilor, susţinute debăncile care s-au înghesuit să acorde credite relaxat. Acum, acelezile de glorie ale boom-ului sunt departe, rata şomajului de 20%din Spania este cea mai mare din zona euro, iar preţurilepro­prietăţilor imobiliare sunt în cădere liberă.

Plătesc pentru uşurinţa cu care au semnatcontractele
Mulţi dintre spaniolii care nu îşi maipot plăti creditele ipotecare sunt urmăriţi de clauzelecontractuale severe pe care le-au acceptat cu uşurinţă înainte dedeclanşarea crizei.
Legislaţia din Spania îi obligă pe cei care nu îşi mai pot plăticreditele să restitutie valoarea totală a creditului, dobânda, săplătească penalităţi şi să suporte toate cheltuielile de judecatăasociate proceselor pe care băncile le intenteazădatornicilor.
Varianta de eludare a acestor măsuri draconice prin declarareafalimentului este exclusă pentru că datoriile la crediteleipotecare sunt excluse de la o astfel de protecţie.
Ada Colau, avocat specialist în dreptu­rile omului la organizaţiaPlataforma - un grup care oferă consiliere juridică pro­prietarilorde imobile şi care militează pentru reformarea legislaţiei spanioleîn domeniu - spune că un debitor "nu mai poate scăpa de o asemeneadatorie. În alte ţări din UE poţi cere falimentul în instanţă, nuşi în Spania."
Câteva partide de opoziţie din parlamentul spaniol au demarat oiniţiativă pentru a anexa anumite amendamente la legea privindprescripţia ipotecilor, care includ şi exonerarea de orice altădatorie faţă de bancă a celor care îşi predau proprietăţile în urmaimposibilităţii de plată.
Guvernul condus de Jose Luis Zapatero se opune însă unei astfel deschimbări majore a practicilor de creditare.
Marcos Vaquer, fost oficial guverna­men­tal, spune că "mult preamulţi spanioli s-au îndatorat excesiv. Nu am întâmpinat pro­blemeca în Statele Unite pentru că sistemul de garantare de la noi estemult mai bun".
Imigranţi ca ecuadorianul Jaime Abe­lardo, care au venit în numărmare în tim­pul boom-ului economic au fost primii pe lista dedisponibilizări atunci când situaţia eco­nomică a dat semne deînrăutăţire.
Ecuadorianul, acum şomer, a venit în Spania în 1999 şi în câţivaani a reuşit să îşi aducă aici toată familia după ce a cumpărat unapartament.
Acum se învinovăţeşte că nu a fost mai prudent pentru că datoreazăunei bănci aproape 260.000 de euro (360.000 de dolari) încondiţiile în care a plătit pentru apartament doar 220.000 deeuro.
Între timp Jaime Abelardo a fost părăsit de soţie, perioada în careeste îndreptăţit să primească ajutor de şomaj este pe sfârşite, segândeşte să îşi ia cei patru copii şi să se reîn­toarcă în Ecuador,dar nu are bani pentru drum. "Îmi vine să mă împuşc", spuneel.
Asociaţia pentru Protecţia Consuma­torilor din Spania raportează că1,4 milioane de cetăţeni s-ar putea afla în situaţia de a le fiintentate procese de către băncile la care au datorii.
Datele provenite de la instanţele de judecată arată că în 2007 aufost intentate 26.000 de procese pentru recuperarea datoriilorasociate creditelor ipotecare, în timp ce anul trecut au avut loc93.000 de procese.

Datoriile la bancă, mai mari decât valoareacasei
Un raport al Standard & Poors evi­denţiază că valoareaipotecilor depăşeşte 8% din valoarea totală a proprietăţilorimobiliare din Spania, iar această valoare se prevede a creşte pânăla 20% în condiţiile în care preţurile sunt în cădere liberă.
Santos Gonzalez Sanchez, directorul Asociaţiei CreditorilorIpotecari din Spania, spune că "este datoria băncii să încerce săîşi recupereze banii. Acest lucru explică de ce entităţile noastrefinanciare nu au dat faliment".
Juriştii spanioli spun însă că procedurile prin care băncile îşirecuperează datoriile sunt printre cele mai agresive dinEuropa.
Manolo Marban a simţit aceste măsuri pe pielea sa, cu toate că şi-adat seama că afacerile încep să meargă prost cu câteva luni înainteca banca să intenteze procesul în urma căruia şi-a pierdutproprietăţile.
În încercarea de a evita procesul, el şi-a vândut maşina şi o partedin bijuteriile soţiei sale, însă fără niciun rezultat.
"E caraghios, acum când am pierdut casa, reuşesc în sfârşit să dormnoaptea. Plâng uneori, dar măcar pot să dorm", spune Manolo Marban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO