Business Internaţional

Statul rus se va implica activ in industrie

29.09.2004, 00:00 15



Guvernul rus isi va asuma un rol activ in conducerea industriei, in incercarea de a reduce inflatia si de a deschide pietele pentru atragerea de investitii, scrie The Moscow Times. Primul ministru rus, Mikhail Fradkov, a anuntat ca Rusia nu trebuie sa se rusineze pentru politica industriala activa pe care o practica. El a adaugat ca exista mari probleme de infrastructura din cauza carora companiile private nu preiau initiativa, probleme care trebuie compensate prin investitii efectuate de stat. Economia Rusiei creste pentru al saselea an consecutiv, incurajata de facilitatile oferite de stat, iar preturile la principalele produse de export - petrol, gaze naturale si fier - au crescut cu 11 procente in prima jumatate a lui 2004.



Piata bursiera a scazut insa cu o treime in al doilea trimestru, din cauza investigatiilor de la Iukos, care au amenintat cu falimentul cel mai mare exportator de petrol al Rusiei, declansand ingrijorare in randul investitorilor.



"Situatia de la Iukos a fost neutralizata intr-o oarecare masura de anuntul cu privire la Gazprom", este de parere Sam Berden, director de vanzari la banca de investitii Trust din Moscova. Guvernul pregateste fuziunea dintre Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, si compania petroliera Rosneft, detinuta de stat. "Rusia se lupta pentru un management mai bun si pentru o mai mare transparenta la Gazprom si s-a angajat sa protejeze drepturile actionarilor minoritari ai companiei", afirma Fradkov.



Masuri similare vor fi aplicate la Sberbank, banca aflata tot sub controlul statului, in incercarea guvernului rus de a atrage mai mult capital pe pietele financiare. Indicele RTS(Russian Trading System) a crescut cu 0,6% continuand evolutia ascendenta din ultimele doua luni, care a dus la o crestere de 20% a intregii piete. Dezvoltarea pietelor financiare este o prioritate pentru guvernul condus de Fradkov, care are in plan cresterea limitei acceptate pentru capitalul strain in societatile de asigurari rusesti de la 15% la 25%. Rusia vrea sa introduca legi si pentru tranzactiile cu derivative.



Cu toate acestea, Rusia mai are mult pana cand va recupera terenul pierdut din aprilie pana in iulie, cand procesele impotriva companiei Iukos si a principalului ei actionar, Mihail Hodorkovski, au ajuns in instanta. Scandalul Iukos a pus sub semnul indoielii stabilitatea politica, principala caracteristica a primului mandat al lui Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO