Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Catalina Apostoiu

30.09.2011, 00:02 62

Rata şomajului din Germania a înregistrat o scădere peste aşteptările economiştilor în septembrie, fapt care sugerează că piaţa muncii din cea mai mare economie europeană face faţă crizei datoriilor din regiune, scrie Bloomberg. Numărul persoanelor fără un loc de muncă a scăzut cu 26.000, până la 2,92 milioane, în timp ce economiştii estimaseră o scădere de 8.000. Şomajul din Germania a atins cel mai scăzut nivel de la reunificarea ţării după ce cererea în creştere la export la nivel mondial a determinat companiile să-şi majoreze cheltuielile.

Guvernul francez, condus de preşedintele Nicolas Sarkozy (foto), va majora taxele impuse celor bogaţi ca parte a unui buget auster pe 2012 menit să convingă pieţele financiare de determinarea acestuia de a aduce finanţele publice sub control, scrie Financial Times. O taxă suplimentară temporară de 3% pe veniturile anuale ce depăşesc nivelul de 500.000 de euro a fost anunţată luna trecută împreună cu alte măsuri pentru a se asigura că stagnarea creşterii economice şi sprijinul pentru programele de bailout destinate zonei euro nu ameninţă ţintele de reducere a deficitului bugetar.

Banca centrală a Norvegiei va obliga creditorii să-şi reducă treptat dependenţa de facilitatea sa de depozite în încercarea de a impulsiona creditarea interbancară chiar în condiţiile în care criza datoriilor din Europa ameninţă să declanşeze presiuni legate de lichidităţi la nivelul întregii regiuni, potrivit Bloomberg. Norges Bank va impune o cotă asupra rezervelor băncilor începând cu luna viitoare, încercând să limiteze suma depozitată la banca centrală la 45 mld. coroane (7,9 mld. $) pe zi pentru a obliga creditorii să se bazeze unii pe alţii pentru fonduri.

Majoritatea investitorilor anticipează că ritmul de creştere al economiei chineze va încetini la mai puţin de jumătate din cel înregistrat în ultimele trei decenii, potrivit unui sondaj al Bloomberg. Mai mult de jumătate din investitorii chestionaţi au declarat că PIB-ul chinez, care a avansat cu 9,5% în trimestrul trecut, va creşte cu mai puţin de 5% anual până în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO