Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Andreea Mioara Neferu, Alexandru Matei

23.12.2010, 23:15 15

Raiffeisen Bank International, al treilea marecreditor din Europa de Est, a anunţat că a depus o ofertă pentruachiziţionarea unui pachet majoritar în cadrul Polbank EFG,tranzacţie care ar spori prezenţa băncii austriece în Polonia,scrie Bloomberg.

Interesul antreprenorilor cehi în ceea cepriveşte achiziţionarea de companii străine a înregistrat mai multde o dublare în 2010 comparativ cu anul trecut, cele mai vizatelocuri fiind Cipru, Insulele Seychelles şi Insulele VirgineBritanice, cu un regim fiscal mai avantajos, scrie Prague DailyMonitor.

Atrium European Real Estate a achiziţionatcentrul comercial Promenada din Varşovia de la Carpathian înschimbul a 169,5 milioane de euro, potrivit Warsaw BusinessJournal. În urma tranzacţiei, Atrium va deţine 19 proprietăţi înPolonia.

Bancherii bulgari îşi vor vedea plata a celpuţin 40% din bonusuri amânată pe o perioadă de peste trei ani, înlinie cu o nouă reglementare a băncii naţionale a Bulgarieiprivitoare la condiţiile de remunerare în cadrul entităţilorfinanciare locale, anunţă The Sofia Echo.

Compania de stat bulgară BDZ din sectorultransportului feroviar va investi 64,5 milioane de leva (32,9milioane de euro) pentru achiziţia de noi vagoane ce urmează a-i filivrate din Turcia, potrivit The Sofia Echo.

OMV, cea mai mare companie petrolieră din EuropaCentrală, a finalizat achiziţia de 1,3 miliarde de dolaria unei participaţii de 54% în cadrul companiei Petrol Ofisi dinTurcia, scrie Bloomberg. Tranzacţia urcă deţinerea OMV în companiaturcă la 96%.

Negocierile dintre oficialii maghiari şi ceiruşi privitoare la participaţia de 21,2% deţinută decompania rusă Surgutneftegaz în cadrul Mol, cea mai mare companiede rafinare a Ungariei, decurg mai lent decât cele legate de alteprobleme, cum ar fi "un pachet de cooperare în domeniul energiei",a anunţat ministrul maghiar al dezvoltării Tamas Felleghi, citat deBloomberg.

Intrarea Ungariei în zona euro pare puţinprobabilă înainte de sfârşitul acestui deceniu, a declaratprimul-ministru maghiar Viktor Orban, potrivit agenţiei de presăThomson Reuters. Ungaria nu are în prezent o ţintă oficială deaderare la zona euro.

Retailerul britanic Tesco a cumpărat în Cehia128 de magazine ale lanţurilor Zabka şi Koruna pentru 1,02 mld.coroane cehe (40 mil. euro) de la fondul de investiţii PentaInvestments, scrie Bloomberg. Alexandru Matei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO