Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

26.04.2012, 00:01 63

Rata şomajului din Bulgaria va continua să crească anul acesta în timp ce economia riscă să intre din nou în recesiune la 3 ani de la declanşarea crizei în zona euro, avertizează mai mulţi analişti economici, citaţi de Novinite. Rata şomajului din Bulgaria s-a menţinut la 11,5% în martie, numărul total al şomerilor fiind de 376.171, cu 10.000 mai mult decât luna anterioară, potrivit datelor Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă. Pragul de 10% este considerat de angajatori şi economişti ca fiind un semn al scăderii puterii de cumpărare şi reducerii pieţei muncii în viitor. Majoritatea şomerilor au lucrat în industrie, comerţ şi construcţii. Institutul de Cercetare a Pieţei Economice anticipează că economia Bulgariei va scădea în primul trimestru al acestui an, riscând să intre în recesiune tehnică. Reducerea exporturilor şi a producţiei industriale arată că economia bulgară resimte problemele economice din zona euro. Consumul intern, devenit motorul economiei, va stagna din cauza creşterii şomajului şi a absenţei investiţiilor. Guvernul de la Sofia şi Comisia Europeană au revizuit în scădere estimările de creştere economică la 1,4% pentru anul acesta. În 2011, economia a avansat cu 1,7%.

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft va dezvolta în parteneriat cu compania italiană Eni depozite petrolifere marine din Marea Neagră şi din Marea Barenţ, scrie Ria Novosti. Parteneriatul dintre cele două companii a fost încheiat de preşedintele Rosneft, Eduard Khudainatov, şi preşedintele consiliului de administraţie al Eni, Paolo Scaroni, în prezenţa premierului rus Vladimir Putin, care urmează să fie învestit preşedinte al ţării. Compania italiană va avea o patricipaţie de 33,3% la proiect, aceasta finanţând prospectarea geologică a depozitelor marine. Rosneft va participa, de asemenea, la proiectele internaţionale ale companiei Eni ca parte a strategiei parteneriatului. Investiţiile companiilor în prospectarea geologică din Marea Neagră şi din Marea Barenţ se vor cifra la 2 miliarde dolari. Scaroni a menţionat că părţile au în vedere şi proiecte în ţările din lumea a treia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO