Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

08.06.2012, 00:01 80

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, ar putea fi scoasă de sub controlul statului până în 2016, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de Ria Novosti. "Planul de privatizare include cele mai mari companii energetice, petroliere, companii de producţie, inclusiv Rosneft, care ar trebui scoasă complet de sub controlul direct al statului până în 2016." Printre companiile care ar putea fi privatizate se numără Sovcomflot, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, United Grain Company, Rosagroleasing, Rusnano şi compania de căi ferate.

Autorităţile ruse au anunţat că vor renunţa la intervenţiile de pe piaţa cerealelor, deoarece noua recoltă va intra pe piaţă în două săptămâni, reînnoind stocurile, potrivit Ria Novosti. Săptămâna aceasta vor avea loc ultimele intervenţii ale autorităţilor pe piaţa cerealelor. "Preţurile actuale de pe piaţă de 6.000-6.300 ruble (aproximativ 187-197 dolari) pe tonă sunt acceptabile pentru toate sectoarele", a declarat un oficial al ministerului de resort. Guvernul rus a vândut peste două milioane de tone de cereale pe piaţă de când au început intervenţiile, pe 4 aprilie. În anul agricol care începe pe 1 iulie, Rusia ar putea recolta 92-94 milioane tone de cereale şi va exporta aproximativ 22-23 milioane tone.

Producţia industrială a Ungariei a scăzut puternic în aprilie, aducând economia ungară mai aproape de cea de-a doua recesiune din ultimii 4 ani, potrivit Bloomberg. Producţia ajustată sezonier s-a contractat cu 3,1% în aprilie, comparat cu aceeaşi lună a anului trecut, după o creştere de 0,6% în martie. Comparativ cu martie, producţia industrială a scăzut cu 2,4% în aprilie. Economiştii intervievaţi de Bloomberg anticipaseră că indicatorul va avansa cu 0,5%.

Banca naţională a Serbiei a majorat dobânda de refinanţare pentru prima dată după mai bine de un an, pentru a ţine inflaţia sub control şi a întări dinarul, potrivit Bloomberg. Astfel, banca centrală a majorat rata dobânzii de refinanţare la două săptămâni cu jumătate de punct procentual, la 10%. Creşterea a pus capăt unui ciclu de relaxare fiscală început în iunie 2011, care a redus cu aproximativ 3% costurile de creditare. De la începutul anului, dinarul şi-a pierdut aproximativ 10% din valoare faţă de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO