Business Internaţional

SUA au conceput un plan de anvergura pentru restabilirea increderii in pietele financiare

14.03.2008, 17:03 20

Recomandarile acestora se refera la aproape toate nisele de pe pietele de credit, de la brokerii de credite ipotecare la firmele de pe Wall Street care combina creditele imobiliare in titluri mai complexe si la firmele de rating de credit care evalueaza riscul titlurilor respective, pana la autoritatile care supravegheaza sistemul, scrie The Wall Street Journal.
Pe fondul declinului pietei rezidentiale, titlurile bazate pe credite ipotecare au devenit din ce in ce mai dificil de evaluat si tranzactionat, ceea ce a generat turbulentele de pe pietele financiare.
"Nu ne referim la un grup anume de jucatori de pe piata pentru ca toti au facut greseli", inclusiv autoritatile, a declarat Henry Paulson, secretarul Trezoreriei americane.
"Reglementarile trebuie sa tina pasul cu inovatiile si sa contribuie la redresarea increderii investitorilor", a declarat Paulson, "insa nu in asemenea masura incat sa creeze noi probleme, sa reduca eficienta pietelor sau sa faca inaccesibila creditarea pentru cei care au nevoie de credite".
Paulson a declarat ca recomandarile Grupului de Lucru pentru Pietele Financiare al presedintelui american, pe care il conduce, includ o supraveghere mai stricta a creditelor si brokerilor.
Grupul va propune de asemenea ca firmele de rating de credit si autoritatile sa faca diferenta intre ratingurile asupra produselor structurate, complexe, si obligatiunilor conventionale.
De asemenea, grupul vrea ca firmele de rating sa faca publice conflictele de interese si detaliile privitoare la analizele realizate.
O alta recomandare este ca emitentii de titluri bazate pe credite ipotecare sa ofere mai multe detalii privitoare la nivelul si amploarea operatiunilor de due diligence si la activele pe care se bazeaza titlurile.
Multe din recomandari au fost facute si de altii, insa sustinerea lor de catre oficiali de top are o importanta deosebita, reflectand un consens al Grupului de Lucru.
Obiectivul este cel de a schimba reglementarile si facilitatile care au dus la excesele care au acum efecte dezastruoase.
Trezoreria americana a creat deja mai multe grupuri de consultanta care lucreaza asupra problemei crizei sectorului de credit si intentioneaza sa creeze si altele.
Daca pietele si economia continua sa se deterioreze, administratia si autoritatile de reglementare ar putea descoperi ca propunerile lor nu au fost suficient de ambitioase.
Pentru majoritatea recomandarilor grupului nu vor fi necesare legi noi, acestea putand fi implementate de autoritati sau sector.
Recomandarile Grupului de Lucru au fost discutate in detaliu timp de sapte luni de catre diferite organisme guvernamentale. In cea mai mare parte a anului trecut, cele mai clare plangeri cu privire la criza sectorului ipotecar au venit din partea grupurilor de consumatori si democratilor, insa in acest an cele mai ample temeri au fost pronuntate de institutiile financiare coplesite de pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO