Business Internaţional

SUA vor iesi din recesiune in al doilea semestru

10.05.2009, 17:44 17

Economia americana ar putea reveni pe plus incepand cu a doua jumatate a anului, in timp ce rata somajului va atinge nivelul maxim in primul trimestru al anului viitor, potrivit sondajului Blue Chip pentru indicatori economici care reuneste economisti din companii si institutii financiare de top, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Previziunile economice au indicat ca PIB-ul real se va contracta cu 2,8% in 2009, insa va inregistra un avans de 1,9% in 2010. Regresul economic este asteptat sa se relaxeze in al doilea trimestru al anului in curs, dupa sase luni de declin pronuntat, potrivit estimarilor.
Previziunile economistilor arata ca PIB-ul aferent celui de-al doilea trimestru se va contracta la o rata anuala de 1,7%, cu 0,4% mai putin fata de estimarile eliberate in luna aprilie. Luna trecuta, economistii chestionati prognozau o contractie de 2,6% in 2009 si o crestere de 1,8% in 2010.
"Ultima luna a furnizat dovezi clare ca declinul activitatii economice incepe sa se modereze, alimentand previziunile potrivit carora economia va iesi din recesiune in a doua jumatate a anului", conform raportului ce insoteste sondajul.
Economia americana transmite semnale ca este pe punctul de a se revigora. Numarul mediu de noi someri, un indicator care evidentiaza evolutiile de pe piata muncii, a scazut pentru a patra saptamana consecutiva, in timp ce indicii ce surprind evolutia serviciilor si a sectorului manufacturier, eliberati de Institutul de management al ofertei din SUA, au atins in aprilie niveluri maxime pentru ultimele doua trimestre.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO