Business Internaţional

Suburbiile din jurul Moscovei, in plina dezvoltare

Suburbiile din jurul Moscovei, in plina dezvoltare

Oleg Repchenko, director al IRN, companie de consultanta imobiliara: In cinci sau zece ani Moscova va arata ca o zona metropolitana occidentala.

26.02.2007, 21:20 145

Tot mai multi rusi prefera sa se mute in afara Moscovei pentru a evita aglomeratia urbana si a se bucura de frumusetea suburbiilor.
Drumurile nepavate si neiluminate sunt extrem de aglomerate. Celor care lucreaza in centrul Moscovei le ia 90 de minute sa ajunga la locul de munca. Scolile sunt intr-o stare deplorabila. Nu exista magazine in apropiere. Facilitatile medicale locale sunt primitive. Totusi, Ekaterina Korobtsova este cat se poate de fericita, scrie The Wall Street Journal.
In decembrie, Korobtsova, sotul ei si baietelul lor de trei ani au lasat in urma apartamentul pe care-l aveau in Moscova si s-au mutat intr-o casa de 250 de metri patrati construita la cativa km distanta de limitele orasului.
"Cand am fost insarcinata, am descoperit ca nu exista oxigen in Moscova", spune Korobstova, in varsta de 39 de ani, manager in cadrul unei companii de telecomunicatii. "Aici avem aer proaspat. Ne putem plimba prin padure".
Korobtsova face parte dintr-un val de proprietari care transforma imprejurimile impadurite ale Moscovei in suburbii. Panourile publicitare din oras fac reclama unor proiecte imobiliare purtand denumiri de genul Navaho, Monaco, Chelsea, Sherwood sau Barvika Hills.
Timp de decenii, satele, cum ar fi Peredelkino, au reprezentat locuri in care se retrageau pe timp de vara moscovitii, acestia locuind in case de tara modeste denumite "dachas". Peredelkino era cunoscut drept sat de scriitori. Boris Pasternak, autorul romanului "Doctor Jivago" avea un dacha aici si a fost inmormantat aici.
Insa, asemenea celi mai mari parti a imprejurimilor Moscovei, vechea infatisare a satului este pe cale de disparitie. Noi cladiri de apartamente, noi proiecte de locuinte si cartiere de vile somptuoase apar pe masura ce moscovitii se decid sa paraseasca orasul.
Cei super bogati au fost primii care au parasit orasul. Acum, ei sunt urmati de membrii unei clase de mijloc in plina dezvoltare aflati in cautare de locuinte mai ieftine intr-un mediu mai curat.
Tendinta este alimentata de boom-ul sectorului imobiliar, ce impinge preturile din oras in sus cu aproximativ 30% pe an. In oras, preturile apartamentelor noi, dar goale si nezugravite, incep de la aproximativ 2.700 de dolari pe metru patrat. In suburbii, preturile sunt de aproximativ 1.080 dolari. "Moscova este extrem de scumpa, fantastic de scumpa pe real estate", declara Andrei Treivish, profesor in cadrul Institutului de Geografie din Moscova. "Suburbiile se dezvolta nu numai gratie orasenilor, ci si celor care vin din alte regiuni ale Rusiei". In 2004, pentru prima data, constructiile de noi resedinte, inclusiv apartamente, in zonele din jurul Moscovei le-au depasit pe cele din interiorul orasului, conform datelor statistice publicate de guvern. Preturile locuintelor separate, de o familie, din afara Moscovei variaza intre 500.000 de dolari si zeci de milioane de dolari in zonele mai exclusiviste.
Rusii isi denumesc vilele "case de tara", o denumire improprie pentru casele impunatoare ridicate in padurile de pin.
Construita intr-un sat de case fabuloase din Veshki, in apropiere de limita orasului, locuinta de 603 mp a lui Vladimir Kudr are o sauna si un mic bazin de inot. "Putem calari, ne putem plimba cu bicicleta, avem padurea, lacurile, aer curat", spune Kudr, un om de afaceri din sectorul jocurilor pe calculator, casatorit si care are trei copii. "Pentru o familie, totul e perfect". Moscovitii din clasa de mijloc se pot bucura de o versiune mai modesta a acestui stil de viata prin intermediul creditelor ipotecare, de care acestia nici nu auzisera cu cinci ani in urma.
Volumul creditelor a crescut pana la 6 miliarde de dolari pe an, de la aproximativ 1 miliard de dolari in momentul cand bancile din Rusia au inceput sa ofere credite ipotecare cu trei ani in urma, conform datelor statistice. Guvernul a exercitat presiuni asupra bancilor in sensul reducerii ratelor dobanzii la creditele ipotecare, rate al caror nivel se situeaza la 11% in prezent.
Alti rezidenti din oras isi vand sau inchiriaza apartamentele, pentru a-si finanta achizitia unor case mai mari in suburbii. "In cinci sau zece ani, Moscova va arata ca o zona metropolitana occidentala", declara Oleg Repchenko, director al IRN, ce monitorizeaza evolutia sectorului imobiliar. Conform acestuia, vor aparea rapid scoli, linii de transport, noi servicii. Magazine importante cum ar fi Ikea au aparut deja in aceste zone, iar jumatate din proiectele noi de spatii de birouri sunt dezvoltate aici, spune Repchenko. Pentru a deservi clasa de mijloc, au aparut proiecte mai modeste in ultimii cativa ani, cu preturi incepand de la 300.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO