Business Internaţional

Supremaţia dolarului este atacată de euro şi de monedele ţărilor emergente

 Supremaţia dolarului este atacată de euro şi de monedele ţărilor emergente

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

15.05.2011, 23:42 1181

Dolarul îşi pierde poziţia demonedă dominantă a lumii, însă nu numai moneda euro va avea decâştigat, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel. Pe viitor,anticipează economiştii, până la cinci monede diferite vor dominasistemul financiar mondial.

În cadrul primei conferinţe depresă din istoria de 98 de ani a băncii centrale americane,preşedintele Fed Ben Bernanke anunţa ceea ce toată lumea seaşteptase şi dorise să audă: "Fed crede că un dolar puternic esteatât în interesul Americii, cât şi al economieimondiale".

Invocarea puterii dolarului afăcut parte şi din repertoriul standard al predecesoriloracestuia.

Totuşi, de această dată, discursula reprezentat un semn îngrijorător. Declaraţia este întotdeaunafăcută când lucrurile nu stau prea bine pentru dolar. În realitate,moneda americană trece printr-o perioadă de slăbiciune. Rata sa deschimb s-a stabilizat la aproximativ 1,50 de unităţi în raport cueuro, nu departe de minimul atins înainte de izbucnirea crizeifinanciare. De la începutul anului, dolarul a pierdut 13% în raportcu moneda euro.

Declinul valorii dolarului pepieţele monetare este însă un simplu semn al unei profunde evoluţiila nivel mondial. Dolarul este în pericol de a-şi pierde rolul demonedă de constituire a rezervelor la nivel mondial şi de unitatede referinţă pentru exporturi.

Nu numai că euro câştigă înimportanţă, în pofida crizelor datoriilor de pe continent, darmonedele unor ţări emergente ca India, China şi Brazilia ar puteajuca un rol mai proeminent în viitorul apropiat, atât în comerţulmondial, cât şi în practicile de investiţii ale băncilorcentrale.

Există mai multe motive, atât petermen scurt, cât şi lung, pentru declinul dolarului. Politicilefiscale ale preşedintelui Obama şi predecesorilor săi au generatsemne de întrebare privitoare la capacitatea Statelor Unite de a-şiplăti datoriile.

Complicând lucrurile, politica derate ale dobânzii scăzute urmată de Fed va eroda şi mai multvaloarea dolarului.

Banca centrală tipăreşte banipractic fără limită pentru a finanţa bugetul federal american.Aceasta este o garanţie pentru o inflaţie în creştere.

În plus, Statele Unite îşi pierdpoziţia dominantă în economia mondială. Importanţa în declin aAmericii are consecinţe asupra rolului dolarului.

Schimbările sunt resimţite numaigradual, dar sunt evidente. Dolarul este în continuare utilizat înde două ori mai multe tranzacţii valutare decât euro, însă cota saa scăzut constant în ultimii zece ani, în timp ce popularitateaeuro a crescut.

Situaţia este similară în cazulrezervelor monetare. Anul trecut, băncile centrale ale lumii îşiaveau 61% din deţineri în dolari. În 2000, procentul era cu aproape10% mai mare. Locul dolarului este luat de euro, procentul acesteimonede urcând de la 18% în 2000 la aproximativ 26% 10 ani maitârziu.

Mulţi economişti se aşteaptă camoneda americană să scadă în importanţă pe măsură ce economiamondială devine multipolară.

Moneda euro are şanse excelente dea câştiga teren în continuare. Ansgar Belke, director în cadrulInstitutului German pentru Cercetare Economică din Berlin,anticipează că succesul său va fi decis de cine va ieşiînvingătoare dintre Fed şi BCE, la capitolul strategiei pentrustabilitate.

Belke crede că yuanul chinez arepotenţialul de a deveni o monedă internaţională cheie, urmat laoarecare distanţă de moneda indiană şi cea braziliană.

Acestea sunt monede din ţări cueconomii extrem de dinamice, dar care vor trebui mai întâi săîndeplinească o serie de condiţii, conform lui Belke. Ţăriletrebuie să se asigure că monedele lor pot fi uşor schimbate în altămonedă, oricând. În plus, vor trebui să dezvolte pieţe financiareputernice. În prezent, ambele condiţii sunt întrunite doarparţial.

G-20 a creat un grup de lucru caresă reflecteze la un viitor sistem monetar mondial. Acesta estecondus de Jorg Asmussen, un influent secretar de stat din cadrulministerului german de finanţe. Asmussen nu consideră această nouădiversitate monetară drept dăunătoare, ci dimpotrivă.

După cum dolarul nu-şi va pierdeimportanţa peste noapte, importanţa yuanului nu va creşte bruscfoarte mult. În orice caz, Asmussen şi colegii săi din grupul G-20realizează că au un drum lung înaintea lor.


Anul trecut, băncile centrale alelumii îşi aveau 61% din deţineri în dolari. În 2000, procentul eracu aproape 10% mai mare. Locul dolarului este luat de euro,procentul acestei monede urcând de la 18% în 2000 la aproximativ26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO