Business Internaţional

Tarile baltice si Ucraina, noile atractii ale investitorilor straini

07.11.2005, 14:33 17

Investitorii europeni in real-estate ridica miza. Pe masura ce concurenta de pe pietele mari precum cea din Marea Britanie se intensifica, acestia se intorc catre pietele emergente, cum sunt cele baltice si Ucraina, pentru a descoperi noi oportunitati, noteaza The Wall Street Journal Europe.

Dupa o lunga perioada de timp in care tinteau cu precadere catre tari ca Polonia si Republica Ceha, fostele state sovietice Estonia, Lituania, Letonia starnesc din ce in ce mai mult interesul strainilor, in special dupa momentul aderarii din 2004. Capitalele lor, Tallinn, Vilnius, respectiv Riga, sunt ravnite de investitori datorita in primul rand cladirilor de o calitate superioara.

"Tarile baltice au dimensiuni mici, insa vibreaza de viata, si de aceea sunt pe gustul investitorilor", a declarat Kean Hird, managing partener la Catalyst Capital EM, compania care administreaza active pan-europene.

Una din atractii o reprezinta Produsul Intern Brut. Procentele de crestere ale acestui indicator in 2004 sunt: 8,5% pentru Letonia, 6,2% pentru Estonia si 6,7% pentru Lituania. Intre timp, Polonia si Republica Ceha au raportat o crestere a aceluiasi indicator de 5,4%, respectiv 4,4%.

Perspectivele de majorare a randamentului investitiei in regiunea baltica reprezinta un alt factor care suscita interes, crede Michael Lange, managing director in Rusia al firmei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

Desi capitalele baltice ofera randamente de 13,5% in euro, multe afaceri sunt incheiate la 8%. Pentru a avea o baza de comparare, randamentele din Polonia au scazut la sub 10%, intrucat investitorii si-au mai pierdut din apetitul pentru real-estate.

Investitorii scandinavi sunt cei mai activi din regiunea baltica datorita proximitatii si legaturilor stranse de comert. Dimensiunea acestor tari este considerata foarte atractiva de fondurile de dimensiuni mici si mijlocii, a spus Peter Morris, managing director al unei firme de real-estate din Varsovia.

Trustul Baltic de Proprietati investeste in regiune inca din anul 2001. "Pana acum am plasat fonduri in valoare de 170 de milioane de euro, dintre care 80 de milioane prin intermediul fondului Optima", a spus Lars Ohnemus, presedintele fondului.

"In urmatorii ani, ne-am propus sa investim aproximativ 600 de milioane de euro prin intermediul aceluiasi fond", a completat acesta.

BPT Optima AS este al treilea fond international lansat de Baltic Property Trust. Incepand din luna august a acestui an, fondul s-a concentrat asupra regiunii baltice si a Poloniei si a reusit sa stranga 100 de milioane de euro pana acum. In octombrie, Baltic Property Trust a cumparat centrul comercial Olympia de 22.000 de metri patrati din Riga, nedorind sa faca publica valoarea investitiei. Compania detine 9 centre comerciale in Estonia, Letonia si Lituania.

Si alte grupuri si-au manifestat interesul pentru jucatorii din zona. Middle Europe Investments BV, cu sediul in Olanda, dezvolta spatii de 750.000 de metri patrati in Lituania si Letonia, a spus Jan Willem van Otterlo, directorul executiv al grupului. Acesta investeste 450 de milioane de euro in 23 de proiecte, care vor fi finalizate in 2010. "Mediul fiscal din Letonia si Lituania este foarte atractiv pentru noi, deoarece impozitul pe profit este de numai 15%", a explicat van Otterlo.

"Si Ucraina este atractiva pentru multi oameni de afaceri straini", a concluzionat Willem.

Ucraina a inregistrat anul trecut o crestere de 12% a Produsului Intern Brut, la o populatie de 47 de milioane, fata de 3,5 de milioane in Lituania, 2 milioane in Letonia si 1,3 milioane in Estonia. Cu toate acestea, tara este considerata ca avand un grad mai mare de risc decat statele baltice datorita instabilitatii politice si a probabilitatii de a nu se alatura zonei euro.

Insa oportunitatile par sa compenseze problemele actuale. Dintre acestea, randamentele de aproape 13% atat la cladirile de birouri, cat si la spatiile de retail, a spus Michael Lange. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO