Business Internaţional

Ţările emergente sunt cele mai vulnerabile în faţa unei noi crize a alimentelor

08.08.2010, 23:56 16

După recesiunea mondială şi după criza datoriilor din zona euroar putea urma o criză a alimentelor. Lumea ar putea fi victima unuicrize a alimentelor cauzată de o creştere puternică a pre­ţu­luigrâului după ce Rusia a interzis tem­porar exportul de cereale,potrivit unui exe­cutiv din Indonezia, cel mai impor­tantcumpărător asiatic de cereale, scrie Bloomberg.

"Vom observa o reacţie în lanţ, ce­rerea pentru porumb va creşte şipre­ţu­rile se vor majora în consecinţă. In­dustriile alimentare sevor orienta spre porumb şi soia", explică Franciscus Welirang,preşedintele Flour Mills Association din Indonezia.

"Acesta este sfârşitul grâului ieftin." Rusia a anunţat că vainterzice tem­porar exportul de cereale, deoarece recol­ta va fimult mai mică din cauza sece­tei provocate de valul de căldură dinultima perioadă. În mai puţin de două luni preţul grâului s-adublat, iar pre­ţul celorlalte cereale a atins un nivel ma­ximpentru perioada de după august 2008. În acel an pre­ţul grâului aatins un nivel record, alături de orez, trimiţând pre­­ţurilealimentelor în sus şi provocând re­volte sociale în sta­telesărace, printre care şi Egiptul.

Preţul grâului este aşteptat să con­tinue să crească. O asemeneasituaţie ar conduce la majorarea ratelor dobânzii în multe state.Această situaţie survine la puţin timp după ce pieţele bursiere şide obli­ga­ţiuni din statele cu economii emer­gente începuseră săîşi revină, animate de o relaxare a crizei datoriilor din zonaeuro. Pieţele ar putea să o ia din nou pe un trend descendent.Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO), parte a ONU, amodificat în scădere esti­mările privind re­col­ta mondială de grâucu circa 4%, şi a anunţat că situaţia s-ar putea con­tinua şi anulviitor dacă seceta continuă în Rusia, cel mai mare pro­ducător degrâul din Europa. Majorarea preţului la grâu s-ar putea tra­duceprintr-o creştere a inflaţiei şi prin majorarea ratelor dobânzii pepieţele emer­gente, unde indicele preţurilor de con­sum esteinfluenţat într-o mai mare pro­porţie de preţurile alimentelor. FAOa anunţat că o repetare a crizei din 2007-2008 ar putea fi evitată,deoa­rece nivelul atins de burse este unul "să­nă­tos". Fostelecrize ale ali­men­telor au arătat însă că băncile cen­trale tind săma­joreze agresiv do­bânda într-o încer­care de a bloca o a douacreştere a pre­ţu­rilor. Analiştii şi investitorii se pregătescdeja pentru o înăsprire a politicii mo­ne­tare în economiileemergente, deşi ana­li­zează posibilitatea unei relaxări a acesteiaîn Statele Unite. "Este o problemă importantă pen­tru pieţeleemergente, deşi nu la fel de importantă ca în 2006-2008, deoarecepre­ţurile alimentelor influenţează în pro­porţie de 25-50%indicele preţului de consum", spune Charles Robertson,eco­nomist-şef la ING pentru regiunea Euro­pa de Est, OrientulMijlociu şi Africa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO