Business Internaţional

Ţările mai bogate ale UE fac presiuni pentru reducerea cofinanţării României şi a altor state cu probleme

Ţările mai bogate ale UE fac presiuni pentru reducerea cofinanţării României şi a altor state cu probleme

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

04.10.2011, 00:05 1396

Un grup de state bogate din UE condus de Franţa, Olanda şi Marea Bri­tanie vrea scăderea substanţială a fon­du­rilor de 2,9 mld. euro pe care CE ar trebui să le suporte după reducerea de la 15% la 5% a cofinanţării care re­vine Ro­mâniei şi altor cinci state mem­bre pentru proiectele finanţate cu bani europeni.

Grupul, din care mai fac parte ţările nordice - contribuabili neţi la bugetul UE - se teme de impactul pe care aceste cheltuieli le-ar avea asupra pro­priilor finanţe, scrie Financial Times.

CE a anunţat la începutul lunii august că planul de accelerare a plăţii de subvenţii europene ar putea aduce eco­nomii de 2,9 mld. euro pentru Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Ro­mânia şi Ungaria, ţări care au fost ne­voite să apeleze la ajutor financiar extern din cauza crizei. Pentru Ro­mâ­nia, aceste economii pot ajunge la 714 milioane de euro.

Fondurile de 2,9 miliarde de euro ar fi suportate de CE. Fondurile struc­tu­rale ating o valoare totală de 50 mld. euro pe an în UE.

"Dacă trebuie să contribui cu doar 5% la costurile proiectului, înseamnă că practic primeşti bani gratis. Nu ne place acest lucru. Guvernele trebuie să vină cu propriii bani pentru a demonstra că finanţează proiectele bune", a declarat re­prezentantul unuia dintre statele implicate în discuţii.

O opoziţie mai extinsă se formează îm­potriva unei componente a pro­pu­nerii CE în baza căreia s-ar plăti cea mai mare parte a sumei de 2,9 miliarde de euro, cea care prevede ca planul să se aplice retroactiv din momentul în care ţările au început să primească asistenţă finan­ciară.

Componenta retrospectivă repre­zintă "cel puţin jumătate" din sumele avute în vedere, au afirmat doi diplo­maţi. Aceasta ar însemna restituirea către state a 10% din valoarea proiec­telor cofinanţate cu bani europeni pentru care au fost depuse cereri în ultimele câteva luni sau câţiva ani. Un negociator a afirmat că unele gu­verne se tem că planul CE, în va­rianta actuală, ar duce la creşterea buge­tului pentru anul următor. Bugetul UE este asigurat prin contribuţii ale sta­telor membre. Comisia susţine însă că poate finanţa programul din rezerve existente.

Grupuri de specialişti ai statelor membre încearcă să ajungă la un con­sens cu privire la propunerea CE, pre­zen­tată de Comisie în iunie, prin care plăţile către cele şase state ar urma să fie efectuate în ianuarie 2012, după pri­mi­rea acordului Parlamentului Euro­pean.

Multe state din UE au dificultăţi în chel­tuirea fondurilor europene, care pot ajunge până la 4% din PIB şi sunt înso­ţite de reguli comunitare stricte, notează publicaţia britanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO