Business Internaţional

Tensiunile continua in familia Murdoch

04.08.2005, 17:53 12

Relatia dintre Wendi Deng, sotia magnatului media Rupert Murdoch, si Anna Murdoch Mann, fosta sotie a acestuia, pare a fi una cordiala. Totusi, in ciuda reuniunilor familiale frecvente, a aparut o anumita tensiune, aflata in crestere, pe fondul problemei legate de controlul asupra News Corp., compania cu operatiuni in intreaga lume pe care Murdoch a cladit-o de-a lungul a patru decenii, Deng si Mann jucand roluri cruciale in cadrul acestui proces, arata International Herald Tribune.

Disputa, ce devine din ce in ce mai aprinsa, pe marginea trustului ce detine pachetul de 28,5% al familiei in cadrul News Corp., AE Harris Trust, a aparut in urma retragerii, saptamana trecuta, a lui Lachlan Murdoch, fiul mai mare al lui Mann si Murdoch, din cadrul pozitiei ce o detinea in cadrul companiei, acesta fiind un potential succesor al tatalui sau.

Motivul plecarii lui Lachlan, precizat de el insusi, a fost faptul ca tatal sau incerca sa-i submineze pozitia in cadrul companiei.

Persoane apropiate atat tatalui, cat si fiului, au admis, insa, ca tensiunile legate de trust, tensiuni determinate de ambitiile materne ale Wendiei Deng si Annei Mann, au reprezentat un alt factor.

Anul trecut, Murdoch le-a spus copiilor sai ca doreste sa aduca unele modificari trustului pentru a conferi celor doua fiice daruite de Deng, Grace, in varsta de 3 ani, si Chloe, de 2 ani, un rol mai important in cadrul acestuia.

Cei patru copii majori ai lui Murdoch sunt insa principalii beneficiari ai trustului si este nevoie ca acestia sa fie de acord cu modificarile respective. Desi nu s-au opus acordarii celor doua surori a unei parti mai mari din trust, acestia nu sunt de acord sa le confere acestora un rol activ, cu drept de vot, in cadrul trustului.

Termenii in care s-a incheiat, in 1999, divortul dintre Rupert si Anna, au fost elaborati in asa fel incat Murdoch sa nu aiba puterea de a efectua astfel de schimbari, declara avocatul Annei Mann, Daniel Jaffe.

Practic, in conformitate cu pozitia pe care o detin in cadrul trustului, cei patru copii majori ai lui Murdoch, Prudence, de 46 de ani, Elisabeth, de 36, Lachlan, de 33 si James de 32, au puterea de a desemna un membru al trustului, fiecare cu un vot.

"Nu conteaza cine poate obtine bani din trust", a declarat William Zabel din cadrul firmei de avocatura Schulte Roth & Zabel. "Controlul este esential".

In cei sase ani de cand sunt casatoriti, Deng este constant prezenta alaturi de Murdoch, si, desi a renuntat la pozitia sa in cadrul companiei, aceasta ramane destul de activa, fiind la curent cu operatiunile desfasurate de aceasta, conform unor persoane apropiate familiei.

Aceleasi persoane arata ca, in ciuda plecarii lui Lachlan si a nesigurantei legate de problema trustului, membrii familiei Murdoch raman destul de apropiati unul de altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO