Business Internaţional

Terapie de soc: Europa pune la bataie 750 mld. euro ca sa isi protejeze moneda

Terapie de soc: Europa pune la bataie 750 mld. euro ca sa isi protejeze moneda
10.05.2010, 23:30 31

Pachetul de 750 de miliarde de euro este un important pas indirectia asigurarii stabilitatii zonei euro. Comisarul europeanpentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a apreciat caacordul reprezinta "un pact de consolidare" ce va fi crucial pentrutarile care au fost tinta unor atacuri speculative in ultimelesaptamani, referindu-se la Portugalia si Spania. Pachetul deasistenta financiara anuntat de europeni este similar programuluiTARP lansat de Statele Unite, care a calmat spiritele dupa cefalimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers abulversat intregul sistem financiar american.
Dupa reactia pozitiva a burselor si aprecierea puternica a euro, separe ca pietele asteptau de mult luarea unor asemenea masuri.
Imediat dupa vestea venita din partea liderilor europeni, auexistat reactii si pe malul stang al Atlanticului. Banca centralaamericana (Fed) a anuntat ca va redeschide liniile de swap valutarcu alte banci centrale, pentru a le asigura un acces mai facil lamoneda americana.

Imprumuturi si garantii guvernamentale: 440 mld.euro

Piesa centrala a acordului este reprezentata de facilitatile deimprumut pe care guvernele din zona euro le vor pune la dispozitiastatelor cu probleme. Cele 440 mld. euro nu vor fi insa disponibileimediat, acestea urmand sa fie obtinute prin intermediul unuivehicul special de investitii si garantate proportional de stateledin zona euro. Ca si in cazul ajutorului destinat Greciei, Germaniaar urma sa-si asume cea mai consistenta felie din pachet, de panala 123 mld. euro. Franta ar trebui sa asigure imprumuturi sigarantii in valoare de 92 mld. euro, si chiar si Cipru, unul dintrecele mai mici state din zona euro, ar trebui sa puna pe masa 1 mld.euro. Avand in vedere insa ca aceste fonduri trebuie aprobate maiintai in parlamentele statelor contributoare, procesul de acordarea imprumuturilor si garantiilor ar urma sa fie destul delaborios.

Fond de urgenta la care participa tarile UE: 60 mld.euro

Acest fond va fi finantat de catre toate statele membre aleUniunii Europene (deci si de Romania) si va putea fi accesat multmai rapid in caz de nevoie. Este, de fapt, o extindere afacilitatii de sustinere a balantei de plati, in valoare de 50 mld.euro, pe care Comisia Europeana a folosit-o anii trecutti pentru aajuta Letonia, Ungaria si Romania. Banii vor fi acordati prinintermediul unei clauze existente in tratatele comunitare, carepermite mobilizarea unor asemenea fonduri in caz de dezastrenaturale sau "alte evenimente extraordinare".

Contributie a Fondului Monetar International: 250 mld.euro

FMI ar urma sa puna la bataie credite in valoare de cel mult 250mld. euro, asigurand astfel o treime din suma totala. PresedinteleFMI Dominique Strauss-Kahn nu a oferit detalii cu privire laaceasta contributie, insa a lasat sa se inteleaga ca orice demersal institutiei internationale va lua in considerare specificuleconomic al tarii care va cere ajutorul. Potrivit lui Strauss-Kahn,masurile luate la nivel european "vor sprijini stabilitateaeconomica si financiara globala."

Achizitii de obligatiuni de catre Banca CentralaEuropeana

Institutia europeana a anuntat ca va cumpara obligatiuni emisede guvernele din zona euro, renuntand la criteriile sale destul derestrictive de eligibilitate a titlurilor guvernamentale. BCE nu aprecizat o anumita limita pentru aceste achizitii, insa aspecificat ca obiectivul acestor masuri este de a asigura o maibuna circulatie pe piete a obligatiunilor si nu de a ajutaguvernele. Achizitiile de obligatiuni vor fi "sterilizate" cuajutorul unor lichiditati reabsorbite, pentru a preveni risculaparitiei inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO