Business Internaţional

Toyota a pierdut 30 de miliarde de dolari din valoare din cauza scandalului „pedalei de acceleratie”

Toyota a pierdut 30 de miliarde de dolari din valoare din cauza scandalului „pedalei de acceleratie”
04.02.2010, 23:08 100

Toyota Motor, cel mai mare producator auto din lume, se afla incentrul unui scandal de proportii dupa ce a rechemat in service 2,3milioane de masini si camionete in SUA si 1,8 milioane inEuropa.

Constructorul nipon a anuntat ca se asteapta ca totalulcosturilor de reparatie si pierderile din vanzari de pe urmaacestei actiuni de rechemare sa produca grupului pana in lunamartie o gaura de 2 miliarde de dolari, dupa sase trimestre deprofit, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Campania de rechemare a avut un efect devastator asupraactiunilor grupului, care au pierdut aproximativ 19% din valoaredin 21 ianuarie, cand au atins un pret de 90,42 dolari per actiune,pana in prezent, cand au ajuns sa fie tranzactionate la bursa dinNew York cu 73,49 dolari per titlu.

Aceste probleme au provocat o scadere a valorii de piata acompaniei cu 30 mld. dolari pana la 115,23 miliarde de dolari, i-auafectat reputatia si a pus in umbra ceea ce in urma cu doar douasaptamani parea povestea de succes a unei companii care in conditiieconomice dificile a reusit sa majoreze veniturile.

Toyota a rechemat masini vandute in perioada 2005 - 2010, carear putea prezenta o problema la pedala de acceleratie, campaniacuprinzand opt modele precum Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla,Verso, Avensis si RAV4.

Din Romania aproximativ 21.000 de masini Toyota sunt incluse inaceasta campanie, potrivit estimarilor ZF pe baza vanzarilor celoropt modele vizate in perioada 2005-2009.

"Actiunea de rechemare a masinilor Toyota este diferita de toatecele care au mai avut loc de-a lungul timpului", a spus LeeSung-Jae, analist la compania financiara Kiwoom Securities dinSeul. "In primul rand, amploarea este uriasa, iar acest lucruafecteaza chiar imaginea Toyota si valorile pe care grupul lepromoveaza - si anume calitatea masinilor grupului." Toyota, pananu demult considerata un model de siguranta si fiabilitate, urmeazaa fi investigata de autoritatile americane pentru mai multeaccidente ce s-au produs in ultimul deceniu si care ar putea aveadrept cauza problemele la acceleratie.

Aceeasi problema cu pedala de acceleratie a fost semnalata si incazul unor modele ale Honda, Peugeot si Citroën.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO