Business Internaţional

Traderii de la UBS sunt acuzati ca stiau ca vand „porcarii"

13.09.2009, 17:33 17

Un angajat al bancii UBS a catalogat drept "voma" titlurilegarantate cu active tranzactionate de cea mai mare banca elvetiana,intr-un e-mail intern, destinat unui director din cadrul UBS,potrivit unui cap de acuzare din procesul intentat bancii de fondulde hegding Pursuit Partners, scrie Bloomberg.

Un judecator din statul american Connecticut a admis ca proba ininstanta e-mailul trimis de angajatul UBS, in conditiile in carePursuit Partners acuza creditorul ca a ascuns faptul cainstrumentele de tip CDO pe care le vindea erau neperformante.

"OK, inca mai avem voma aceasta?", ii scria un angajat al UBSdirectorului sau in septembrie 2007, referindu-se la un instrumentde tip CDO.

"Pursuit Partners a adus in instanta aceasta proba pentru asprijini veridicitatea acuzatiei sale, in conditiile in careinculpatii aveau in posesie materiale private privind retrogradareaiminenta a instrumentelor pe care le-au vandut reclamantilor,informatie pe care cei de la UBS au tinut-o secreta", potrivitCurtii superioare de justitie din Connecticut.

UBS a vandut fondului de hedging Pursuit Partners instrumente detip CDO in valoare de 40,5 mil. dolari (27,8 mil. euro) in perioadaiulie-octombrie 2007, in conditiile in care piata acestor titluriisi incepuse deja declinul.

Angajatii UBS au vandut respectivele instrumente cu toate caaveau informatii potrivit carora agentia de rating Moody's urma saretrogradeze pozitia CDO-urilor. Dupa o serie de intalniri cureprezentantii Moody's, angajatii UBS au inteles ca instrumentelede tip CDO se vor transforma in curand in "deseuri financiaretoxice", potrivit judecatorului John Blawie.

Pursuit Partners pretinde ca a pierdut 35,6 mil. dolari (24,4mil. euro) din aceasta tranzactie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO