Business Internaţional

Tranzactiile lui Kerviel au inregistrat pierderi inca din iulie

21.02.2008, 17:52 12

In momentul in care Societe Generale se pregateste sa dea publicitatii concluziile anchetei interne declansate luna trecuta, noi detalii legate de operatiunile ilegale ale traderului Jerome Kerviel arata ca tranzactiile acestuia au inregistrat in iulie 2007 pierderi semnificative fara ca oficialii bancii sa sesizeze ceva, scrie International Herald Tribune.
Pierderile inregistrate de tranzactiile neautorizate ale traderului au ajuns in iulie la 2,15 miliarde de euro, luna urmatoare atingand insa un nivel de profitabilitate de 500 de milioane de euro, arata un document al anchetatorilor francezi.
In acelasi timp, un cotidian francez a relatat faptul ca in numeroasele e-mailuri schimbate intre Kerviel si brokerul Moussa Bakir se face referire la un al treilea individ, un trader din Londra si care apare sub numele de Mat. Anchetatorii nu au reusit insa sa-l identifice pe acesta, existand posibilitatea ca Mat sa fie pur si simplu o inventie si nu o persoana reala.
Pana acum, SocGen nu a anuntat decat rezultatele financiare ale tranzactiilor lui Kerviel din perioada decembrie 2007-ianuarie 2008. Banca a anuntat ca traderul a obtinut un profit de 1,4 miliarde de euro in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, pierzand 4,9 miliarde de euro in ianuarie in urma inchiderii pozitiilor ilegale create de catre acesta pe bursele europene.
Documentul aduce si mai multa lumina asupra modului in care s-a ajuns la pierderile record inregistrate de banca franceza.
Pe 12 decembrie, traderul a introdus in sistemul computerizat al bancii opt tranzactii masive, continand patru achizitii de instrumente financiare nespecificate si patru operatiuni de vanzare. Inchiderea pozitiilor respective intre 21 si 23 ianuarie a condus la pierderile uriase, anuntate luna trecuta de oficialii banci.
Statisticile indica faptul ca traderul a continuat sa efectueze tranzactii neutorizate chiar si dupa ce superiorii sai au fost alertati de bursa Eurex, care descoperise o serie de nereguli in cadrul unor operatiuni efectuate de el.
Anchetatorii francezi se pregatesc sa interogheze o parte dintre superiorii lui Kerviel, dupa ce un broker care a eliminat in mai multe randuri tranzactiile traderului din sistemul computerizat al bancii a fost retinut si eliberat dupa 48 de ore, in ciuda probelor care demonstrau ca fusese la curent cu cel putin cateva dintre operatiunile ilegale.
Dezvaluirea pozitiilor ilegale create de catre Kerviel apare intr-un document dat publicitatii pe 8 februarie si folosit de catre judecatorii francezi pentru a justifica decizia de arestare preventiva a traderului pe parcursul desfasurarii investigatiei.
"Pozitia pe care Kerviel o detinea in cadrul bancii nu ii permitea sa deschida astfel de pozitii", spune Jean Dermine, specialist in managementul activelor la Insead, una dintre scolile de business de top din Franta. "Asadar, intrebarea principala este de ce SocGen nu detinea un sistem care sa indice daca o tranzactie introdusa in computerele bancii era falsa sau reala", a adaugat el.
"Consider ca aceasta ar trebui sa fie intrebarea de baza in aceasta situatie si totusi n-am primit pana acum un raspuns convingator in acest sens", considera Dermine.
Expertii in managementul riscurilor spun ca pietele bursiere pe care traderul SocGen isi desfasura operatiunile erau extrem de lichide, inregistrand volume zilnice de sute de miliarde de dolari. Acest lucru i-a permis unui trader individual sa deschida pozitii masive fara a atrage prea mult atentia. Totusi, spun acestia, pierderi de valoarea celor atribuite in iulie lui Kerviel nu ar fi putut trece neobservate de catre oficialii din departamentul de control al bancii.
Jean-Pierre Mustier, directorul executiv al diviziei de investitii bancare a SocGen, declara la sfarsitul lunii trecute ca tranzactiile fictive efectuate de Jer?me Kerviel au inceput la sfarsitul lui 2006, dar ca valoarea acestora era relativ mica.
Tranzactiile false au crescut in intensitate si valoare pe parcursul anului trecut, nefiind insa descoperite pana in a doua jumatate a lunii ianuarie.
Mustier si alti doi executivi ai bancii, implicati in afacerea Kerviel, au aparut in lumina reflectoarelor in conditiile in care au devenit protagonistii unui proces, declansat de un fost trader al diviziei americane a SocGen.
Angajatul, Guillaume Pollet, a fost concediat in 2001, fiind acuzat de efectuarea unor tranzactii neautorizate si producerea de documente false. Pollet - care a fost gasit vinovat si a petrecut 11 luni intr-o inchisoare newyorkeza - pretinde ca superiorii sai, inclusiv Mustier, aveau cunostinta de operatiunile sale, uneori cerandu-i chiar sa efectueze tranzactii ilegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO