Business Internaţional

Tranzacţiile M&A revin în forţă la nivel mondial pe măsură ce executivii îşi schiţează planurile de viitor

Tranzacţiile M&A revin în forţă la nivel mondial pe...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2020, 19:00 128

Activitatea de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial şi-a revenit treptat de la minimele pe aproape un deceniu atinse în 2020, sfidând pandemia cu o serie de tranzacţii majore în semestrul al doilea al anului, scrie Bloomberg.

Volumele tranzacţiilor sunt acum cu aproximativ 6% mai scăzute pe 2020, la 3.500 mld $. Totuşi, faptul că aproximativ două treimi dintre tranzacţii au fost semnate de la începutul lunii iulie îi face pe consultanţi să vorbească despre o revenire dramatică, după ce primul semestru a îngheţat activitatea din sector şi a prăbuşit volumul tranzacţiilor din America de Nord cu peste 50%.

Modul de încheiere a tranzacţiilor s-a schimbat de asemenea, ofertanţii recurgând la drone pentru due diligence, în timpul ce şeful unui gigant farma britanic a încheiat cea mai mare tranzacţie a sa aflat în carantină într-o cameră de hotel din Australia.

Majoritatea tranzacţiilor au fost încheiate pentru a ajuta companiile să supravieţuiască. Situaţia a început să se stabilizeze odată ce companiile au realizat că pot opera în noul mediu.

Coronavirusul a scos de asemenea la lumină vulnerabilităţi care i-au determinat pe şefii de companii să facă schimbări acum, şi nu în următorii cinci sau 10 ani aşa cum plănuiseră.

Dincolo de America de Nord, Europa a înregistrat o situaţie bună comparativ cu ultimii ani. Tranzacţiile implicând companii europene au înregistrat o creştere de aproximativ 6% în acest an, la 1.200 mld $.

În pofida provocărilor din acest an, majoritatea factorilor care au stat la baza boom-ului din ultimii ani persistă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO