Business Internaţional

Tur de forţă pe bursă pentru băncile greceşti

03.08.2010, 23:09 12

Bursa de la Atena a avut o evoluţie favorabilă în ultima lună,animată de faptul că guvernul îşi ţine promisiunile privind ţintade deficit, pe care şi le-a asumat în faţa UE şi FMI.

Indicele de referinţă ASE a avansat cu circa 20% faţă de 1 iulieşi ieri urcase la jumătatea şedinţei de tranzacţionare cu 0,4%.Indicele a scăzut cu 23% de la începutul anului. Acţiunilebăncilor, principalii deţinători ai titlurilor de stat, au postatcele mai mari creşteri, deoarece riscul ca statul să intre înfaliment a scăzut.

Acţiunile EFG Eurobank Ergasias, cel de-al doilea creditor alGreciei, s-au apreciat cu peste 70% în această perioadă. TitlurileAlpha Bank şi Piraeus Bank au avansat cu peste 50%.

Cu toate acestea, prima pe care investitorii o cer pentru acumpăra titlurile greceşti în detrimentul bund-urilor ger mane arămas la 750 de puncte de bază (7,5%), de peste cinci ori mai maredecât diferenţa între randamentele titlurilor spaniole şigermane.

Rezultatele măsurilor de austeritate anunţate de Grecia vor fianalizate de o misiune a Uniunii Europene.

În cazul în care Grecia va trece testul, statul ar putea priminoi fonduri care să ajute autorităţile să reducă al doilea cel maimare deficit bugetar din zona euro şi să scoată statul dinrecesiune.

În acest an economia s-ar putea contracta cu 4%, potrivitestimărilor FMI. Grecia se confruntă în prezent cu o altă problemă,rata inflaţiei, care la 5,2% în iunie este cea mai mare de lanivelul Uniunii Europene. În România, în aceeaşi lună inflaţiaanuală a fost de 4,3%, conform Eurostat.

Economiştii cred că oficialii UE şi FMI vor aprecia progresulGreciei şi vor sfătui autorităţile să continue să acţioneze pentrua evita ca progresul să fie irosit pe viitor.

Instituţiile internaţionale vin la Atena pentru a aproba ceade-a doua tranşă a împrumutului de 110 mld. euro contractat pe operioadă de trei ani.

Primul-ministru George Papandreou a majorat taxele, a redussalariile angajaţilor la stat şi a restructurat sistemul de pensiicontrolat de stat, ţinând totodată piept grevelor. Grecii auprotestat timp de mai multe luni împotriva planurilor gu vernamentale care au reuşit să re ducă deficitul bugetar cu 45% înprima jumătate a anului.

Susţinerea eforturilor şi calificarea pentru alte 9 mld. euro dela UE şi FMI va fi un proces mai complicat din cauza recesiunii,care s-a adâncit ca urmare a măsurilor adoptate.

"Grecii implementează reformele structurale care le suntcerute", a spus Ben May, eco nomist la Capital Eco no mics dinLondra.

"Suntem în continuare un pic îngrijoraţi de perspectivele petermen mediu în sensul că guvernul speră că economia se va întoarcepe creştere în 2012. În condiţiile în care ajustările fiscale suntatât de dure, estimările se pot do vedi op timiste."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO